Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Õllesõda Tartu ja Saku vahel jätkub

  Kui praegu kehtiv aktsiisimäär õlle kohta on ettevõtjate ja poliitikute sõnul kehtestatud Tartu õlletehase näpunäidete järgi, siis uute, teineteisest sõltumatult esitatud seaduseelnõude taga nähakse Saku õlletöösturite lobby.
  Reformierakonna esitatud eelnõu kohaselt peaks alates järgmise aasta algusest hakkama kehtima kõikidele õlletootjatele sõltumata nende tootmisvõimsusest ühesugune aktsiisimäär. Kuni 4,7protsendilise alkoholisisaldusega lahja õlle aktsiisimäär oleks 2 krooni liitrilt, kangema õlle oma 3,5 krooni liitrilt.
  Teine õlleaktsiiside muutmist puudutav eelnõu on peaminister Mart Siimanni korraldusel ettevalmistamisel rahandusministeeriumis. Selle eelnõu kohaselt oleks aktsiisimäärade suurus peale kanguse jagatud ka tootjate järgi.
  Valitsuse eelnõu kohaselt peaksid väikesed tootjad, nagu näiteks Pärnu, Karksi ja Viru-Nigula õlletehas, kelle tootmismaht on aastas kuni viis miljonit liitrit, maksma lahja õlle liitri pealt 2 ja kangelt õllelt 2,5 krooni aktsiisimaksu.
  Suured tootjad, nagu Saku ja Tartu õlletehas, maksaksid selle eelnõu järgi vastavalt 3 ja 3,5 krooni liitrilt aktsiisi.
  Praegu kehtiva seaduse kohaselt maksab Saku õlletehas, kes on ainus üle 20 miljoni liitrise tootmismahuga tootja, võrdselt lääne õlletootjatega 3 krooni lahja õlle liitrilt ja 3,5 krooni üle 4,7protsendilise kangusega õlle liitrilt aktsiisi. Tartu õlletehas maksab praegu vastavalt 2,5 ja 3 krooni, ülejäänud tootjad 2 ja 2,5 krooni.
  Tõenäoliselt on hea lobby'ga võimalik midagi saavutada, kommenteeris Saku õlletehase juhatuse esimees Cardo Remmel praegu kehtivaid aktsiisimäärasid. «Mina isiklikult ütleksin, et praegu ei ole tegemist mingi Saku hetke-lobby'ga, vaid on lihtsalt teadvustatud, et kevadel tehtud otsus oli vale,» sõnas Remmel.
  Reformierakonna liige Andres Lipstok ütles, et praegu kehtiv alkoholiaktsiisi seaduse muutmise seadus on tekitanud ebanormaalse olukorra, kus aktsiis on diferentseeritud ainult lähtuvalt sellest, kui palju üks või teine tehas õlut toodab. «See pärsib igal juhul konkurentsi,» ütles Lipstok »Suuruse järgi ei saa ju hakata karistama.»
  «Kui seada eesmärgiks läbi maksuseaduste erineva suurusega ettevõtteid toetama hakata, siis on see otsene dotatsioon, mis normaalse turumajandusega kokku ei käi,» sõnas Lipstok.
  «Eelmise eelnõu läbiminek oli minu arvates puhas lobby tulemus,» ütles Lipstok. Ta lisas, et loodab riigikogu majanduslikule mõtlemisele, kui päevakorras olevaid seaduseelnõusid arutama hakatakse.
  ASi Viru Õlu finantsdirektor Marianne Paas ütles, et ka Viru Õlu on sellel aastal jõudnud oma tootmismahult Tartu õlletehasega samasse aktsiisimaksu gruppi.
  Kui meie ja Tartu õlletehase aktsiisimäärad tõstetakse Saku omadega ühele tasemele, siis see mulle isiklikult küll ei meeldi, märkis ta. Pärast kavandatavate aktsiisimääradega tutvumist ütles Paas, et need maksumäärad, mida uutes eelnõudes taotletakse, on puht Saku huvides.
  Paasi sõnul peaksid üleminekuperioodil olema aktsiisimäärad tootjatel veidi erinevad. «Kas me nüüd tahame, et meile jääb üks või parimal juhul kaks-kolm õlletehast,» lisas ta.
  Samas märkis Paas, et olukord, kus iga valitsus on võtnud endale südameasjaks vähemalt korra õlleaktsiise üle vaadata, on absurdne. «Võiks ettevõtetel lasta ennast veidi koguda,» lausus ta.
 • Hetkel kuum
Jaeinvestoreid tuleb üha tõsisemalt võtta
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Oma Tallinna börsi rahapaigutustega miinuses istuv värske investor teeb teene mitte ainult iseendale, vaid temasugustele jaeinvestoritele laiemalt, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Peeter Koppel: ees võib oodata inflatsiooni teine laine
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
SEB privaatpanganduse strateeg Peeter Koppel hoiatas Äripäeva raadio hommikuprogrammis teise inflatsioonilaine eest ning hindas, et kuigi energiahinnad on kindlasti üks oluline inflatsiooni komponent, siis päris juurpõhjusena seda vaatlema ei peaks.
Investor, kelle juures käivad rahahädas inimesed nõu küsimas
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Jekaterina Tindi lugu investoriks saamisel algas aastal 2010, kui ema kinkis talle raamatu “Rikas isa, vaene isa”. Seda lugedes tabas tulevast investorit teadmine, et inimesel on võimalik ka niimoodi raha teenida, et tegelikult raha teenib ennast ise.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Sõda pühkis kolmandiku Ukraina majandusest
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Ukraina majandus vähenes eelmisel aastal ligikaudu 30 protsenti, võttis Soome Panga arenevate majanduste uurimiskeskus Bofit kokku Ukraina ametiasutuste esialgsed andmed.
Nädala raadiohitid: kas turgudel optimismi jagub?
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.
Kas turgudel jätkub optimismi ning kui kaua võib kesta jahedam seis majanduses - need teemad huvitasid Äripäeva raadio kuulajat sel nädalal enim.

Olulisemad uudised

Boroditš võitis Tallinnalt 90 000 eurot
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.
Endine poliitik ja Tallinna Linnatranspordi juhatuse liige võitis kohtuvaidluses ettevõttega hagi, mille eest määrati talle 90 000 euro suurune hüvitis ühes viivistega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.