14. detsember 1997 kell 22:00

Rootsi multimiljonär julgustas Eesti ettevõtjaid

Eesti kaubandus-tööstuskoja kutsel neljapäeval Tallinnas viibinud Rootsi suurima ettevõtete grupi omanik Peter Wallenberg ütles, et Eesti on läbi teinud hämmastavalt kiire majandusliku arengu. Tema sõnul on tähelepanuväärne, et Eestis kui noores iseseisvas riigis on ka ettevõtjad nii vanuselt kui hingelt noored. Noorus on 71aastase Rootsi tööstusmagnaadi sõnul suur voorus.

Eesti kaubandus-tööstuskoja juhatuse esimees Toomas Luman ütles, et Wallenbergi külaskäik on Eesti ettevõtjatele väga oluline. «See oli märk sellest, et Wallenbergide impeerium on valmis uurima Eesti majandusse investeerimise võimalusi,» rääkis Luman. Tema sõnul suurendab iga välisinvesteering Eesti ettevõtjate arenguvõimalusi.

Eestis on Wallenbergide suguvõsa esindatud energeetikaseadmete kontserni ABB ja elektroonikafirma Electrolux kaudu. Toomas Luman leidis, et edaspidi võivad Wallenbergid investeerida Eestisse telekommunikatsioonivahendeid tootva firma Ericsson kaudu.

Peter Wallenberg pidas parimaks hinnanguks Eestile seda, et Eesti on kutsutud esimeses järjekorras ühinemisläbirääkimistele Euroopa Liiduga. Tema sõnul peab Eesti pöörama lähiajal rohkem tähelepanu tänapäevase õigussüsteemi loomisele.

Wallenberg ütles, et õnneliku tuleviku tagavad vaba ettevõtlus, visa töö ja head ideed. Ta lisas, et ettevõtjad peavad jälgima nende põhimõtete arvesse võtmist poliitikute poolt.

Wallenberg pani Eesti ettevõtjatele südamele, et nad teavitaksid poliitikuid ja avalikkust Eesti majanduslikku arengut ähvardavatest ohtudest. Ta lubas omalt poolt aktiivselt tegelda Läänemere riikide ärimeeste tippkohtumise korraldamisega jaanuaris, enne samalaadset valitsusjuhtide tippkohtumist Riias.

Wallenbergi sõnul on Eesti arengutase võrreldes Rootsi või Saksamaaga erinev, kuid Eesti potentsiaal on väga suur. Rootsi suurärimees märkis, et Eesti arengu võtmesõnad on kaubandus ja eksport, sest Eesti oma turg ei ole piisavalt suur, et meelitada ligi investeeringuid. Tema sõnul peavad Eesti ettevõtjad hakkama tegema rohkem pikaajalisi investeeringuid.

Vastates Eesti ettevõtjate küsimustele, ütles Wallenberg: minu edu saladus seisneb selles, et ma pole kellegi teise raha laenanud. See on tema sõnul ka põhjus, miks ta on jäänud truuks maksumaksjaks Rootsi riigile. Wallenberg kontrollib oma perekonna ettevõtete kaudu 40 protsenti Stockholmi börsist.

Hetkel kuum