23. detsember 1997 kell 22:00

USAst üllatuslikud majandusnäitajad

Eile tähistasid jaapanlased keiser Akihito sünnipäeva, mistõttu pühade-eelne niigi hõre kauplemine valuutaturul muutus peaaegu olematuks. Jeeni kurss liikus kindlalt ülalpool 130 USD/JPY taset, tugev tehniline vastupanupiir kursil 131 jeeni ning keskpankade interventsioonikartus takistasid jeeni edasist langust.

Jõulud, kui Jaapani majandusreformi uued detailid saavad teatavaks ka avalikkusele, võivad viia dollari kursi jeeni suhtes uutele kõrgustele.

Esmaspäeval Moody'se ning Standard & Poors'i reitingute alandamine Lõuna-Koreale ning president Kim Dae-jungi negatiivsed märkused riigi finantsolukorra kohta viisid Korea voni kursi uuele rekordmadalale tasemele -- 1995 vonini dollar. Lõuna-Korea presidendi sõnul jätkub riigil valuutavarusid vähem kui päevaks ning ta hoiatas, et pankrot võib saabuda iga päev.

Saksa marga vastu tundis dollar ennast samuti küllalt kindlalt, liikudes hommikupoole pidevalt ülalpool 1,78 DEMi taset. Pärastlõunal ei suutnud USD siiski taset hoida ning liikus 1,777--1,778 DEMi piirides. Ameerika turgude avanedes langes koguni 1,7749 DEMini (14,199 kroonini).

USA rahvuslik koguprodukt kasvas kolmandas kvartalis oodatust vähem -- 3,1%. Analüütikud prognoosisid 3,3protsendist majanduskasvu. Suurüllatuse valmistas Wall Streeti analüütikutele kestvuskaupade tellimuste kasv, mis novembris oli 4,8% (prognoositud 0,6 asemel). Teade viis alla nii dollari kui ka aktsiate hinnad. Kas tarbimisbuum on saabumas ka Ühendriikidesse?

Hetkel kuum