Kriisi süvenemine Aasias ähvardab turge

12. jaanuar 1998, 00:00

Aastavahetuse nädala tugev tõus asendus eelmisel nädalal selge langusega. Analüütikud prognoosivad, et kasumite kasvutempo langeb aasta jooksul oluliselt ning kuna Aasia kriis on hetkel USAs üks suurimaid firmatulude mõjutajaid, siis muudab iga sealt tulev uudis turgude suunda järsult. Ka kasumihoiatusi andis mitu suurt tegijat ning see lisas õli tulle. Kauplemine oli äärmiselt volatiilne. Nädala teisel poolel järjestikku saabunud halvad uudised Aasiast summutasid täielikult positiivse info jätkuvalt nõrgast, tegelikult negatiivsest inflatsioonist detsembrikuus. Raskelt mõjus turule ka nafta hinna tugev langus, mis naftafirmade hinnad järsult alla viis. Nädala lõpetas Dow 2,85% langusega, Nasdaqi koondindeks kaotas 3,36%. Olulist muutust paremusele pole hetkel näha.

Rootslased tähistasid teisipäeval kolmekuningapäeva ning seetõttu oli börs suletud. Ka esmaspäeval kaubeldi vaid pool päeva, sellest hoolimata jõudsid aktsiate hinnad märkimisväärselt tõusta. Tõusu taga olid nii tugevam dollar, kõrge võlakirjaturg kui raha juurdevool investeerimisfondidesse. Eriti edukas oli metsandussektor. Kolmapäevast hakkasid aga hinnad langema Ericssoni tõttu, keda mõjutab raskelt Aasia tegur. Neljapäeval laienes langus ka metsandussektorisse ning kui reedel hakkas ka dollar langema, muutus kauplemine üsna segaseks. Nädalane langus ei olnud iseenesest suur -- tänu esmaspäevasele tugevale tõusule kaotas koondindeks pisut üle protsendi. Investorid on aga ärevuses ja Aasia turgudega seotud firmade äge müümine pole veel lõppenud.

Ka Helsingis peeti teisipäeval pühi ning kauplemist ei toimunud. Ülejäänud päevadel oli kauplemine üsna sarnane Stockholmis toimunud kauplemisega. Nädala esimesel poolel tugevdas eksportööride hindu dollari rekordiliselt tugev tase, mis lubas ka muudele, halbadele uudistele edukalt vastu seista. Kolmapäeval hinnad küll tõusid veel, kuid nädala lõpus tõmbas Nokia langus kogu turu kiirelt alla. Sarnaselt Ericssonile sõltuvad Nokia tulemused suurel määral müügiedust Aasia turgudel ning see on muutnud tema hinna viimasel ajal äärmiselt tundlikuks sealt tulevatele uudistele. Ka Nokia ADRi kõikumine USA turgudel avaldab aktsia hinnale oma mõju. HEX jäi nädala kokkuvõttes poole protsendiga miinusesse.

Vene RTS-süsteem alustas aastat uue, 107 aktsiat hõlmava indeksiga senise RTS-21 asemel. Esmaspäev tõi kaasa tugeva tõusu ning hetkeks tunduski, et Vene investorite ootused võivad tõeks saada, sest ostjate seas figureerisid ka suuremad välisinvestorid. Tõusust ei tulnud siiski midagi. Pärast kolmapäevast jõulupüha hakkasid hinnad languse tõttu Aasias ja USAs hoopis järsult kukkuma ning maaklerid väitsid, et aastavahetuse eel tõusuootuses positsioone võtnud investorid kiirustasid neid pettununa taas sulgema. Arvestades hindades senini oluliselt kajastumata reitingulangust detsembris, on languse jätkumine tõepoolest tõenäolisem, sest pühadeperioodil passiivselt käitunud välisinvestoritel on olnud liialt vähe aega, et uudisele reageerida.

Aastavahetusel pikalt suletud Riia börs võttis uue aasta algul ootamatult tuld. Kuigi hinnad ei näidanud päevade lõikes järsku tõusu, lõpetas börsi ametlik indeks, kuhu eelmisest nädalast kuulub ka Liepajas Metalurgs, 1,64% kõrgemal, mis on muidu vaiksel perioodil hea tulemus. Börsi kauplemiskäibed püsisid siiski tagasihoidlikena, samuti ei olnud tõusjate hulgas turuliider Unibanka, keda nädala jooksul asendas Staburadze. Hinnatõusu olulist jätkumist siiski oodata ei ole, sest enamik kodumaiseid investoreid on ettevõtete majandustulemuste ootel ning välisinvestorid pole hetkel Läti aktsiatest huvitatud. Ilmselt tõotab investorite huvi turu vastu suurendada Riia Kommertspanga tulek börsile jaanuari lõpus või veebruari alguses.

Vilniuse börsil on kogu nädala vältel kauplemist vedanud Vilniuse Pank. Maaklerite väitel jälgivad investorid teda kui turuliidrit ja kogu nädal kestnud tugev hinnatõus tõmbas seetõttu üles ka ülejäänud turu. Tõusjate hulgas oli ka Hermis. Põhinimekiri liikus nädala jooksul kiirenevalt üles ning Litin lõpetas ligi 5protsendise võiduga. A-nimekiri kõikus nädala jooksul rohkem ning suutis reedeks vaevu kosuda teisipäevasest järsust langusest, tõustes nädalaga vaid 0,35%. Leedu maaklerid olid üsna optimistlikud ning uskusid, et aastavahetuse vaiksed ajad on jälle möödas. Siiski on praegune tõus tingitud põhiliselt kodumaiste investorite ostuhuvist ning välisinvestoreid seni arvestataval määral turul pole.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing