• OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • OMX Baltic0,22%300,68
  • OMX Riga0,06%893,52
  • OMX Tallinn0,12%2 071,16
  • OMX Vilnius0,3%1 206,04
  • S&P 5000,83%6 279,35
  • DOW 300,77%44 828,53
  • Nasdaq 1,02%20 601,1
  • FTSE 1000,00%8 822,91
  • Nikkei 2250,06%39 810,88
  • CMC Crypto 2000,00%0,00
  • USD/EUR0,00%0,85
  • GBP/EUR0,00%1,16
  • EUR/RUB0,00%92,85
  • 06.02.98, 00:00
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

Nipid ootamatult saabunud külalise võõrustamiseks

Kes meist poleks kogenud olukorda, mil ootamatult külla saabunud toredale tuttavale tahaks süüa pakkuda, ent külmkapp on lootusetult tühi või sisaldab esmapilgul liiga argistena tunduvaid aineid.
Sellele mõeldes tasub alati jälgida, et teil oleks kodus ka midagi sellist, mida sobib igas olukorras lauale panna ja mis ei nõua pikka ettevalmistustööd. Nn SOS-toiduvalikut on lihtsam koostada, kui teate oma lähimate tuttavate maitse-eelistusi.
Alljärgnevalt nimetatud toiduaineid on saada kõigis suuremates toidukauplustes, tuleb vaid hoolega silte lugeda või müüjalt küsida.

Artikkel jätkub pärast reklaami

Oletame, et kodus on pikka saia ja mingit toorjuustu, näiteks Bonjouri.
Juustust võiks valmistada mõne ürdijuustu oma maitse järgi, segades sellesse mitmesuguseid maitseaineid. Kõige paremini sobib lisada veidi küüslauku, basiilikut, tüümiani. See tuleb segada ühtlaseks massiks.
Pika saia viilud kuumutatakse ahjus. Sai ja määre serveeritakse eraldi. Selle juurde sobib pakkuda ka kala, nt külmsuitsulõhet ja krevette. Neid võib asetada äsja ahjust võetud saiale, millele omakorda määritakse ürdijuust.
Õhtusöögi muudab lahedamaks viiluke Cantalope melonit ja kirsitomatit.
Kuna ise eelistan itaalia kööki, soovitan ootamatule külalisele pakkuda mõnd pastatoitu.
Ostke värsket mitte kuiva tagliatellet, mida on küllaltki lihtne säilitada ja mis maitseomadustelt on märksa parem kui sama toode kuivatatult.
Alustuseks pruunistage pannil mõnd suitsulihatoodet ja sibulaid. Sellele lisage konserv- või värskeid seeni, milleks sobivad hästi ?ampinjonid või mõned harilikud metsaseened. Lisage pesto-kaste ja mõned purustatud tomatid ning võtke toit tulelt. Pastat tuleb keeta ca 8 minutit, kurnata ja lisada kastmele. Seejärel lühidalt läbi praadida.
Peale võib raputada värsket basiilikut ja mõnd koorejuustu. Soovitan proovida Pecorino juustu ja Parmesani juustu.
Mõlema toidu juurde sobib pakkuda salatit, mille komponentide koguse määrab võõrustaja oma ja külaliste maitse järgi. Salat ei pruugi olla segatud. Seda võib serveerida ka rühmadena, õlikaste eraldi nõus.
Salat sisaldab: tomatit, jääsalatit, valget redist, punast redist, värsket kurki, veidi punast sibulat, oliiviõli, balsamiäädikat ja maitserohelisi.

Seotud lood

Äriplaan 2026

Äriplaan 2026

Uurime välja Eesti majanduse arengusuunad 2026. aastal, et ettevõtjatel ja tippjuhtidel oleks, millele tuginedes järgmist aastat planeerida.

Kas eksport ja kaitsetööstuse areng võiksid Eesti majandusele uue käigu sisse aidata? Kuidas näevad Põhjamaade ettevõtjad ja tippjuhid Eesti võimalusi rahvusvahelisel areenil ning kas nad plaanivad siia investeerida? Kuhu investeerivad ning millele tõmbavad pidurit Eesti ettevõtjad? Missugune on riigi äriplaan 2026. aastaks? Kõigile nendele küsimustele saad vastuse 17. septembril Eesti mõjukaimal majanduskonverentsil Äriplaan!

Enda kogemust tulevad Eestisse jagama ülemaailmse ulatusega Rootsi masina- ja metallitööstusettevõte Hanza AB asutaja ja tegevjuht Erik Stenfors ning Telia Company president ja tegevjuht Patrik Hofbauer.

  • Toimumisaeg:
    17.09.2025
  • Alguseni:
    2 k 11 p 3 t
  • Toimumiskoht:
    Tallinn

Hetkel kuum

Podcastid

Tagasi Äripäeva esilehele