Kes meist poleks kogenud olukorda, mil ootamatult külla saabunud toredale tuttavale tahaks süüa pakkuda, ent külmkapp on lootusetult tühi või sisaldab esmapilgul liiga argistena tunduvaid aineid.
Sellele mõeldes tasub alati jälgida, et teil oleks kodus ka midagi sellist, mida sobib igas olukorras lauale panna ja mis ei nõua pikka ettevalmistustööd. Nn SOS-toiduvalikut on lihtsam koostada, kui teate oma lähimate tuttavate maitse-eelistusi.
Alljärgnevalt nimetatud toiduaineid on saada kõigis suuremates toidukauplustes, tuleb vaid hoolega silte lugeda või müüjalt küsida.
Oletame, et kodus on pikka saia ja mingit toorjuustu, näiteks Bonjouri.
Juustust võiks valmistada mõne ürdijuustu oma maitse järgi, segades sellesse mitmesuguseid maitseaineid. Kõige paremini sobib lisada veidi küüslauku, basiilikut, tüümiani. See tuleb segada ühtlaseks massiks.
Pika saia viilud kuumutatakse ahjus. Sai ja määre serveeritakse eraldi. Selle juurde sobib pakkuda ka kala, nt külmsuitsulõhet ja krevette. Neid võib asetada äsja ahjust võetud saiale, millele omakorda määritakse ürdijuust.
Õhtusöögi muudab lahedamaks viiluke Cantalope melonit ja kirsitomatit.
Kuna ise eelistan itaalia kööki, soovitan ootamatule külalisele pakkuda mõnd pastatoitu.
Ostke värsket mitte kuiva tagliatellet, mida on küllaltki lihtne säilitada ja mis maitseomadustelt on märksa parem kui sama toode kuivatatult.
Alustuseks pruunistage pannil mõnd suitsulihatoodet ja sibulaid. Sellele lisage konserv- või värskeid seeni, milleks sobivad hästi ?ampinjonid või mõned harilikud metsaseened. Lisage pesto-kaste ja mõned purustatud tomatid ning võtke toit tulelt. Pastat tuleb keeta ca 8 minutit, kurnata ja lisada kastmele. Seejärel lühidalt läbi praadida.
Peale võib raputada värsket basiilikut ja mõnd koorejuustu. Soovitan proovida Pecorino juustu ja Parmesani juustu.
Mõlema toidu juurde sobib pakkuda salatit, mille komponentide koguse määrab võõrustaja oma ja külaliste maitse järgi. Salat ei pruugi olla segatud. Seda võib serveerida ka rühmadena, õlikaste eraldi nõus.
Salat sisaldab: tomatit, jääsalatit, valget redist, punast redist, värsket kurki, veidi punast sibulat, oliiviõli, balsamiäädikat ja maitserohelisi.
Seotud lood
Sügistalvine hooaeg on käes ja sellega seoses kuulutame taas välja valdkondade ja maakondade TOP-id, kus tunnustatakse Eesti ettevõtluse tublimaid tegijaid. TOPides osalemine annab ettevõttele võimaluse näidata oma majandustulemuste tugevust ja olla nähtav laiemale publikule.
Viimased uudised
Inflatsioon võib lähikuudel uuesti kiireneda
Hetkel kuum
Tagasi Äripäeva esilehele