22. veebruar 1998 kell 22:00

Kui kallid on Tallinna vanalinna korterid aasta pärast?

- Kõige olulisem on, kas lihtsustub eluasemelaenu saamine. Kui ei, jäävad vanalinna korterite hinnad samaks. Kuna pakkumisi on vähe, siis hinnad ka ei lange.

Kui eluasemelaenu saamine lihtsustub, siis prognoosin 10protsendist hinnatõusu, suurt buumi ei ennusta. Viie kuni kümne aastaga tõusevad vanalinna korterite hinnad ülejäänud kesklinnast kiiremini. Kui praegu on vanalinna korterid 10--20% kallimad, siis viie aasta pärast 30--40%.

- Huvi vanalinna korterite vastu on pidev, keskmine ruutmeetri hind peaks aasta pärast olema 17 000 krooni. Huvi võib väheneda juhul, kui eluasemelaenu saamine ei lihtsustu. Kui vanalinna korterite renoveerimine jätkub kiires tempos, siis võib pakkumine hakata ületama nõudmist.

Olulist rolli mängib vanalinna korteritel asukoht, viimistlustase, vaade. Ostjad on enamasti välismaalased, vanalinna korterit võetakse kui pikaajalist investeeringut.

- Kuna eelmise aasta laenubuum on läbi, on eestlastest ostjaid tunduvalt vähem. Suurem osa kinnisvara soetajatest vanalinnas on välismaalased. Nende huvi on isegi suurenenud, sest investeerimiskeskkond Eesti kinnisvaraturul on muutunud stabiilsemaks ja usaldusväärsemaks.

Võib arvata, et kui praegune finantskriis jätkub pikemalt ehk eluasemelaenu saamise võimalused ja tingimused ei parane, siis hakkab suurenema ka surve hindadele. Praegu on hinnatõus pidurdunud ning hinnad stabiliseerumas.

Hetkel kuum