Betoonpostide tootja kaotab teenistuse

05. märts 1998, 00:00

Eesti Elektrivõrkude Ehituse ASi Järve ettevõte toodab umbes 70 protsenti kogu Eestis elektriliinide ehitusel kasutatavatest betoonpostidest. Ettevõtte juhataja Veljo Altmets on nördinud, et elektri hinna tõstmise plaani taustal on Eesti Energia otsustanud kasutada elektriliinide rajamisel puidust poste, mis on tema hinnangul umbes 20 protsenti kallimad kui Järve tehases toodetud raudbetoonpostid. Altmetsa sõnul on puitmast betoonpostist keskmiselt 200 krooni võrra kallim.

Altmets rääkis, et Järve tehas on rajatud spetsiaalselt just raudbetoonist elektriliini postide tootmiseks. Tema hinnangul on Eestis sel aastal vaja 15 000 uut masti.

RE Eesti Energia peainseneri asetäitja võrkude alal Raivo Rebane kinnitas, et Eesti Energia on võtnud tegevussuuna kasutada uute elektrivõrkude rajamisel ja praeguste korrastamisel puitposte. «Kogu maailm kasutab puitposte, nii et me ei erine selles mõttes,» lausus Rebane.

Rebase sõnul on puitposti hind praegu isegi soodsam kui betoonpostil. Samas on puitposti eluiga sama või isegi pikem kui betoonpostil. Puitpost on paljudel puhkudel ohutum ning transpordikulud on tunduvalt väiksemad, lisas Rebane.

Altmets väitis, et puitpostidest liini ei saa betoonpostide kasutamisega võrreldes odavamalt rajada. Ka ei ole puitpostidele üleminek läänes üldine trend, nagu Eesti Energias on väidetud, teatas Altmets. Kuid ta möönis, et erinevalt Eestist on läänes puitpost odavam.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing