13. aprill 1998 kell 22:00

Hansapanga aktsia noteeriti Riia börsil

Eelmise nädala alguses vapustas USA turge teade Citibanki ja Travelers Groupi ühinemisest. Ajaloo suurima liitumise väljavaade tõukas tugevalt üles finantssektorit ning Dow komponente. Dow sulguski ülalpool 9000 piiri. Laiem turg aga langes, eriti rängalt said pihta tehnoloogiaaktsiad tulenevalt Microsofti ähvardavatest konkurentsisüüdistustest. Langus jõudis järgmistel päevadel ka suurfirmade sekka. Neljapäevane tõus tõi küll Dow napilt positiivsele pinnale (nädala muutus +0,13%) kuid S&P500 näitas enam kui protsendist langust ning Nasdaq kaotas koguni 1,9%. Tõusu taga olid mõned head kvartalinäitajad ning uudis rekordilisest rahavoost aktsiafondidesse märtsikuus, mis ongi üheks senise ägeda tõusu põhjuseks.

Nagu enamikul Euroopa turgudel, jäi Rootsis kauplemine möödunud nädalal lühikeseks, neljapäeval oli kauplemissessiooni lühendatud ning reedel püsis börs päris kinni. Esmaspäeval algas nädal tõusuga uue rekordtasemeni, mida vedas Ericsson. Seejärel tõmbas kahepäevane kasumivõtt hinnad järsult alla. Taas oli suunanäitajaks Ericsson, kuna aga teine turuliider Astra pidas üldisele langusele vastu. Läbi nädala oli nõrkade hulgas metsandus, mida tabas mitu reitingu langust. Enamiku investorite peas olid põhiliselt lähenevad pühad ning kauplemine jäi suhtelistelt loiuks. Neljapäeval jõudis indeks poole päevaga näidata siiski ilusat tõusu ning maaklerite sõnul ilmus huvi Ericssoni suhtes taas. Nädala lõpetas koondindeks napi 0,56% lisaga.

Soome maaklerite töönädal oli vist küll Euroopa lühim -- neljapäevast oli Helsingi börs suletud ning avatakse alles täna. Ka seal algas nädal uue rekordtasemega. Nokia oli tugev tänu suurele tellimusele Hiinast ja oodatavale Motorola esimese kvartali aruandele. Kui Motorola tulemused osutusid oodatust nõrgemateks ning sellega kaasnes hoiatus Aasia kriisi tugeva mõju suhtes järgnevatele tulemustele, langes Nokia teisipäeval järsult ning püsis kaotajate seas ka kolmapäeval. Kesknädalat iseloomustas loid kauplemine, eelmistel päevadel head minekut näidanud Sampo ja Pohjola langesid, sest Sampo liitumisläbirääkimised jooksid liiva. Koondindeks langes lühikese nädalaga 0,23%.

Vene aktsiaturg püsis möödunud nädala jooksul põhiliselt stabiilsena ning RTS-indeks kaotas nädalaga 1,44%. Kauplemine oli äärmiselt loid. Maaklerite sõnul on turult lahkunud need, kes seda soovisid, ning ülejäänud on nõus vaid passiivselt jälgima sündmuste kulgu. Seetõttu pole põhiliselt maaklerite hooleks jäetud turul suurt jätkuvat langust oodata. Kirijenko määramisega läheb ilmselt veel nädalaid ning see hoiab investoreid tagasi. Ka siis, kui kriis Kremlis lahendub positiivselt, s.o reformistist Kirijenko saab peaministriks, tegemata liialt järeleandmisi konservatiivsetele jõududele, sõltub aktsiaturu edukas start GKOde tulumäära tasemest, mis paljude maaklerite arvates on seni veel liiga kõrge, et investoreid aktsiaturust huvituma panna.

Läti aktsiaturg ei suutnud ka möödunud nädalal langust pidama saada. Juba esmaspäeval hakkasid hinnad kukkuma, lühendatud kauplemisnädalaga kaotas RICI 8,88% ning peatus eelneva nädala madalaimast tasemest veel 21 punkti madalamal. Hoogu andis langusele nädala alguse pommiplahvatus Vene saatkonna juures ning korduvad ähvardused majandussanktsioonide kasutamise kohta. Enamik majanduseksperte peab neid küll ebareaalseteks, eriti mis puutub naftatransiidi Lätist möödajuhtimist. Eriti suurt buumi ei tekitanud ka Hansapanga noteerimine Riia börsi põhinimekirjas. Aktsia sai vaid vähe käivet ning ka märkimisväärseid hinnamuutusi ei toimunud. Ka uuel nädalal pole Läti turul oodata olukorra põhimõttelist muutust, pigem väikest üles-korrektsiooni.

Leedus oli eelmine nädal täispikk -- kaubeldi ka reedel. Nii põhi- kui A-nimekiri tõusid ligi kaks protsenti, näidates head minekut just nädala alguses. Investorite huviobjektid olid tavapärased: põhinimekirjas Hermis, lisanimekirjas püüab aga keegi jätkuvalt Leedu Energiat üles osta. Börs otsustas Kalnapilise ja Snaige üleviimise põhinimekirja alates tänasest, kuid selle tagajärgede suhtes on maaklerid skeptilised. Snaige kapitalisatsioon on väike ning Kalnapilise aktsiatest on liialt väike osa vabas ringluses. Seetõttu jääb nende likviidsus madalaks ning tegelike «eliitaktsiate» hulk ei muutu. Mõningast lisahuvi võib nimekirjavahetus tekitada välisinvestorite hulgas, see lootus panigi kummagi aktsia hinnad nädala jooksul tõusma.

Hetkel kuum