• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Jaapani majandus taas huvikeskmes

  Eile oli taas valuutaturgude tähelepanu keskmes Jaapani jeen. Pessimism saareriigi majanduse väljavaadete suhtes püsib ja süveneb, millele viitas majanduse planeerimise minister Koji Omi, kelle sõnul riigi finantsprobleemide leevendumist pole näha. Tokio börsi Nikkei indeks kukkus pärast mitmu päeva kestnud pühi 2,29 protsendi võrra. Jaapani riigi 10aastase tähtajaga võlakirjade tulusus langes rekordmadalale tasemele (1,385 protsendini). Võimatud ei ole ka uute korruptsiooniskandaalide ilmsikstulek Jaapani finantssfääris.
  Jeenile mõjusid negatiivselt ka sündmused Indoneesias. Rahvusvahelise valuutafondi sanktsioneeritud kütuse hinna tõstmine vallandas seal suuri rahutusi. Jaapani majandus on tihedalt seotud Indoneesiaga ning investorite mure Jaapani niigi hapra majandusliku olukorra suhtes on põhjendatud.
  Eile langes jeeni kurss dollari suhtes küll vaid jeeni võrra, kuid analüütikud on edaspidise languse osas peaaegu täielikus üksmeeles. Eile 132,84 jeenini tõusnud dollari vastupanupiir on lähiajal 135 jeeni.
  Saksa marga suhtes püsis dollar eile stabiilsena, liikudes 1,768--1,775 marga vahemikus. Mõne analüütiku arvates oli marga tõus kolme kuu kõrgeimale tasemele kolm aastat kestnud marga languse trendi murdepunkt. Turul püsib endiselt üldine arvamus, et Saksa riigipank tõstab peamisi intressimäärasid. Goldman Sachi analüütikud prognoosivad 25punktilist repomäära tõstmist hiljemalt juulis. Ajakirjandusse lekkinud andmete kohaselt langes aprillis Saksamaa tööpuudus 200 000 tööealise võrra.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Elmo Rent jäi novembris käibeprognoosile alla Selle aasta käibeprognoos on aga juba ületatud
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Elmo Rent kasvatas novembris aastatagusega võrreldes käivet, aga võrreldes oktoobriga langes see hooajalistest teguritest tingituna tublisti, selgub börsiteatest.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.