6. mai 1998 kell 22:00

Jaapani majandus taas huvikeskmes

Eile oli taas valuutaturgude tähelepanu keskmes Jaapani jeen. Pessimism saareriigi majanduse väljavaadete suhtes püsib ja süveneb, millele viitas majanduse planeerimise minister Koji Omi, kelle sõnul riigi finantsprobleemide leevendumist pole näha. Tokio börsi Nikkei indeks kukkus pärast mitmu päeva kestnud pühi 2,29 protsendi võrra. Jaapani riigi 10aastase tähtajaga võlakirjade tulusus langes rekordmadalale tasemele (1,385 protsendini). Võimatud ei ole ka uute korruptsiooniskandaalide ilmsikstulek Jaapani finantssfääris.

Jeenile mõjusid negatiivselt ka sündmused Indoneesias. Rahvusvahelise valuutafondi sanktsioneeritud kütuse hinna tõstmine vallandas seal suuri rahutusi. Jaapani majandus on tihedalt seotud Indoneesiaga ning investorite mure Jaapani niigi hapra majandusliku olukorra suhtes on põhjendatud.

Eile langes jeeni kurss dollari suhtes küll vaid jeeni võrra, kuid analüütikud on edaspidise languse osas peaaegu täielikus üksmeeles. Eile 132,84 jeenini tõusnud dollari vastupanupiir on lähiajal 135 jeeni.

Saksa marga suhtes püsis dollar eile stabiilsena, liikudes 1,768--1,775 marga vahemikus. Mõne analüütiku arvates oli marga tõus kolme kuu kõrgeimale tasemele kolm aastat kestnud marga languse trendi murdepunkt. Turul püsib endiselt üldine arvamus, et Saksa riigipank tõstab peamisi intressimäärasid. Goldman Sachi analüütikud prognoosivad 25punktilist repomäära tõstmist hiljemalt juulis. Ajakirjandusse lekkinud andmete kohaselt langes aprillis Saksamaa tööpuudus 200 000 tööealise võrra.

Hetkel kuum