10. mai 1998 kell 22:00

Pärnus on puudus väikestest korteritest

Pärnus on korterite hinna tõus selleks korraks lõppenud, hinnad on stabiliseerunud väga kõrgel tasemel.

Aastaga on eelkõige väikeste korterite hinna tõus olnud muljetavaldav, näiteks ühetoalise korteri eest saab praegu keskmiselt 50% rohkem raha kui eelmise aasta mais. Ülisuurele hinnatõusule on kaasa aidanud nii vähene pakkumine kui ka suur nõudlus.

Huvitav on korterite kallinemise juures asjaolu, et suurim tõus ei olnud laenubuumi ajal, vaid selle aasta alguses. Siis vähenes kinnisvaraturul oluliselt pakkumine. Kinnisvarabüroo LVM hindaja Ilmar Kuke arvates ei riskinud paljud pärast panga- ja börsikriisi oma kinnisvara müüa.

Mendelson & Co Pärnu büroo juhataja Urmas Tuhkru sõnul on oma osa hinnatõusus ka sellel, et paar hiljuti turule tulnud firmat on korterite hinnad üles kruttinud ja seetõttu on paljud hinnad kõrgemad, kui korterid seda väärt on.

Kõige enam soovitakse osta ühe- ja kahetoalisi kortereid Mai elamurajoonis, nõudlust on ka kesklinna. Järjest suurem osa ostjaid eelistab saada remonditud korteri omanikuks. Teiselt poolt on suur nõudlus ka odavate ahiküttega korterite järele.

Ühe- ja kahetoalisi odavaid kortereid on omale ostnud küllalt palju soomlasi. Enamik soomlastest ostab korteri selleks, et seda suvel kasutada. Ülejäänud ajaks üüritakse korter sageli välja. Ilmar Kuke sõnul on soomlaste huvi Pärnu vastu väga suur.

Pärnus on nõutud ka villa tüüpi elamud rannarajoonis. Selliseid 1,5--2 miljonit krooni maksvaid maju soovivad osta peamiselt tallinlased, kes sageli võtavad seda kui pikaajalist investeeringut.

Peale kallite majade on ostja leidnud ka mitu poolteist miljonit krooni maksnud uut korterit.

Rannarajooni soovivad nii mõnedki inimesed osta krunti, kuid maatükki müüa tahtjaid on vähe.

Üle poole kinnisvaratehingutest sooritatakse eluasemelaenu abiga. Eluasemelaenu kasutatakse viimastel kuudel jälle rohkem. Pankadel on laenuressurssi isegi nii palju, et käiakse kinnisvarabüroodes sellest rääkimas.

Erinevalt müügihindadest on majade ja korterite üürihinnad Pärnus praegu samal tasemel kui aasta tagasi. Suve lähenedes üürihinnad Pärnus muidugi oluliselt tõusevad, et siis sügisel taas kevade tasemele langeda. Eelmise aasta suvel kallines korterite üürimine Pärnus ligi poole võrra.

Hetkel kuum