12. mai 1998 kell 22:00

Armastuse laev seilab viiekümnestele

Eelmisel nädalal toimus Estline'i reisilaeval Regina Baltica Läänemere ainuke laevakokkade ja serveerimispersonali võistlus Mare Balticum Trophy. Võistlusel kaeti laud Margaretale, Kesk-Rootsi väikelinna meditsiiniõele. Margareta gümnaasiumiõpetajast mees Hans kutsus abikaasa romantilisele nädalalõpureisile, et tähistada intiimselt naise 50. juubelit. Nõudlik paar jõi eelroaks serveeritud Thermidori merivähi kõrvale Chablis'valget kuiva veini. Margareta ja Hansu mõtlesid välja võistluse korraldajad.

«Valisime Margareta ja Hansu, sest neil on elukogemused, väljakujunenud nõudmised, muutumatud harjumused. Vajasime nõudlikku paari,» selgitab Estline'i marketingidirektor Marje Braunbrück.

Regina Baltica restorani direktor Vilik Tiko ütleb, et rootslaste ja eestlaste lauakatmise ja serveerimise tavad on erinevad. Kohvi valamisel võtab eesti kelner tassi enda kätte ja valab kannust käes, rootslane aga valab laual seisvasse tassi.

Kohvi valamine on muidugi pisiasi. Margareta ja Hans ootavad, et teenindaja nendega elavalt suhtleks ja vajaduste järele päriks. «Eesti personal on klientidega suheldes sageli liiga tagasihoidlik ja kinnine,» ütleb Tiko.

Tallinki restoranidirektor Anne Roosipõld uuris enne võistlustööde hindamist erinevate koolkondade nõudmisi ja valis kriteeriumiks kuldse kesktee. «Ühte võistluslauda kaeti kõikide õpikute järgi valesti -- klaasid pandi esimestena,» osutab Roosipõld. «Alustada tuleb kohanäitamise taldrikust.» Anne Roosipõld arvab, et väikeste mööndustega sobiks kolmekümneaastastel viiekümnestele kaetud lauas süüa -- kolmekümnene vajab erksamaid värve.

50aastased lääne inimesed on saavutanud arvestatava elatustaseme ja üritavad tasa teha seda, mis nooruses puudu jäi. Braunbrück usub, et praegu tööd rügavad kolmekümnesed eestlased jaksavad aastate pärast rootsi laua asemel tunda kulinaarset naudingut a la carte'is lõhetatart siiamarja creme-fraiche'ga mekkides. Viis aastat tagasi sõitsid eestlased peamiselt tekireisijatena sugulastele külla, täna aga reisitakse juba koos lastega kajutis ning eelistatakse otsast lõpuni oma raha eest ostetud puhkusereise.

Eesti reisijad on 25--45aastased, rootslased aga keskmiselt kümme aastat vanemad. Suured ja luksuslikud kruiisilaevad veavad see-eest peamiselt 70aastaseid. «70sel lääne inimesel pole probleeme ei raha ega ajaga,» märgib Braunbrück.

Kaks päeva Stockholm--Tallinn liinil toimunud võistlusest Mare Balticum Trophy võttis osa kuus laevakompaniid: Viking Line, Silja Line, Birka Line, Eckerö Line, Tallink ja Estline. Nii toidu valmistamises kui ka serveerimises tunnistati parimaks Eckerö Line'i võistkond.

Hetkel kuum