18. mai 1998 kell 22:00

Noorpoliitikud vallandaksid ühe ametniku kolmest

Pühapäeval Sõnumilehes avaldatud ühenduse Res Publica deklaratsioon «Eesti idee -- vähene ja tegus riik» on paremjõudude koondprogramm enne riigikogu valimisi, ütles avaldusele alla kirjutanud Maret Maripuu Reformierakonnast.

Noored poliitikud tõdevad, et Eestis valitseb stagnatsioon ja võimukoridoride ringkäendus toob endaga kaasa riikluse allakäigu. «Mart Siimann on sümpaatne inimene, kuid Eesti vajab karismaatilist peaministrit, kes julgeks otsuseid vastu võtta ja ei läheks odavat populaarsust taga ajama,» sõnas Maripuu.

Isamaaliit ja Reformierakond kavatsevad avalduse kohaselt vähendada võimule tulles makse ja pidurdada riigieelarve kasvu, vähendades riiklikke halduskulusid. Kaks tugevamat opositsiooniparteid kavandavad ministeeriumide arvu vähendamist kaheteistkümnelt üheksale, ühendades majandus-, põllumajandus- ning teede- ja sideministeeriumi, samuti kultuuri- ja haridusministeeriumi. Kolmandik riigiametnikke on plaanis vallandada, et ülejäänud ametnikele konkurentsivõimelist palka maksta ja tööd tõhustada, seisab deklaratsioonis.

«Me sõnastasime uuesti 1992. a Isamaa valitsuse väljakäidud ideed,» sõnas Maret Maripuu.

Noorpoliitikute deklaratsioon langeb Reformierakonna esimehe Siim Kallase sõnul suures osas kokku Reformierakonna tegevuskavaga. «Loetud deklaratsioon erineb oluliselt nendest viimasel ajal levima hakanud tekstidest, kus räägitakse rasketest tagajärgedest, mida reformid on eestlastele kaasa toonud,» lausus Kallas.

«Kirjutaksin sellele alla,» lisas Kallas.

Isamaaliidu esimees Toivo Jürgenson ütles, et Res Publica liikmed tõid kontsentreeritult esile need mõtted, mida Isamaaliit Eestis valitsevat olukorda hinnates silmas peab. «Avalduse igas lõigus on midagi, mida tuleks pikemalt ja põhjalikumalt lahti kirjutada, diskuteerida, kuid need seisukohad sobivad meile,» lausus Jürgenson.

Hetkel kuum