• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Pessimismi süstiv aktsiaturg

  Tallinna väärtpaberibörsil on aktsia-hinnad stabiilselt langenud ja jõud-nud möödunud sügise madalaimale tasemele. Paari nädala pärast saab aga aasta sellest, kui börs hakkas kiiresti tõusma.
  Eestis on börs muust majandusest suhteliselt sõltumatu ja börsi mõjutavad subjektiivsed tegurid. Sellepärast on ka raske prognoosida, millal trend muutub ja stabiilne langus asendub pikaajalise tõusuga.
  Sügisesele börsikriisile ei ole järgnenud ettevõtete pankrotilainet. Börsile raha paigutanud ettevõtete kasuminumbrid on sellel aastal küll vähenenud, kuid tööstuse üldine kasv ei ole pidurdunud.
  Majanduse jätkuvalt kiire ja positiivne areng ei ole aga toonud kaasa aktsiahindade tõusu ning börsi taastumist möödunud aasta börsikriisi eelsele tasemele.
  Aktsiahindade tõus ei ole kinni ka pankade tagasihoidlikes kasuminumbrites. Põhjused on mujal.
  Üheks teguriks on investorite usalduse vähenemine börsi vastu ja pankade ühinemisest tingitud segadus. Turg on äraootaval seisukohal, sest investorid, kes pärast aasta alguses välja kuulutatud Hansapanga ja Hoiupanga ühinemist tõttasid aktsiaid ostma, said kaotuse osaliseks, kui ühinemise esimene katse läbi kukkus.
  Usaldust on vähendanud ka kahe ehitusettevõtte ühinemise luhtumine, Eesti Panga vaikival heakskiidul Hoiupanga juhtide poolt Daiwa tehingu kohta valeinfo andmine, Tallinna farmaatsiatehase jätkuv ebasõbralik suhtumine väikeinvestorisse.
  Eesti börsi atraktiivsuse kadumisele on aidanud kaasa ka naaberbörsid. Helsingi ja Stockholmi börsid pakuvad investoritele enam huvi, sest seal on aktsiahinnad järjest üles rühkinud.
  Börsilangust ei saa aga põhjendada ainult välisinvestorite lahkumisega. Tegelikult moodustavad börsikäibest tugevalt üle poole kohalikud investorid. Kui suureneb nende usaldus, siis hakkavad tõusma ka aktsiahinnad.
  Kui veel sügise alguses oli üldsus börsi suhtes meelestatud liiga optimistlikult ja seega tegutseti riskantselt ning võimendati oma investeeringud üle, siis nüüd on üldine suhtumine ülemäära pessimistlik. Samas ei ole ühtegi mõjusat argumenti, mis suudaks praegust pessimismi vähendada.
  Pigem vastupidi. Eile õhtul Hoiupanga poolt börsile saadetud Daiwa tehingut puudutav teade suurendab veelgi investorite umbusku börsi vastu. Selle asemel, et tehingut lihtsalt ja arusaadavalt selgitada muutis Hoiupank oma eilse teatega asja veelgi segasemaks.
  Eesti Pank võiks mõneks ajaks katkestada oma mäejutlused majanduse ülekuumenemisest ja seletada lõpuks investoritele, mis toimub Eesti ühe suurema pangaga.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.