28. juuni 1998 kell 22:00

Sai oma tahtmise

Kevadel, kui Eesti Valvekoondis erastamispakkumiste risttule all oli, väitis erastamisagentuuri pressiesindaja Erkki Erilaid, et erastamisotsust mõjutab 90% pakutav hind. ESS tegi konkurentidest tublisti kõrgema pakkumuse. Agentuur otsustas monopoli tekke kartuses teisiti ja müüs Valvekoondise Akropolile ja Hoiupanga Investeeringutele kuuluvale EVK Grupile.

ESS aga jonni ei jätnud ja sõlmis läinud nädalal Hoiupanga Investeeringutega lepingu, mille kohaselt ostab ära kaks kolmandikku EVK Grupist. Kuna EVK Grupp tasus kohe kogu ostusumma, ei olnud erastamisagentuuril voli keelata aktsiate müüki. Hoolimata agentuuri ponnistustest ja keerdkäikude väljamõtlemisest on ESS oma tahtmise saanud ja turvaturu peaaegu monopoolne liider tekkinud. ESSile kuulub koos EVK Grupi teise omaniku Akropoliga 60% Eesti turvateenuste turust.

Äripäev monopoolsust ei soosi. Kuid EVK ostmine ei anna ESSile veel võimalust turuga manipuleerida, turul on tugevalt ESC, Claudia jt.

ESS tõestas erastamisagentuurile, et keerutamisest ja piirangute seadmisest ei ole kasu. Kord juba astuti ämbrisse, kui EVPdega tasumise tingimusega üritati välismaalased Viru hotelli erastamisest eemal hoida. Siis nullis agentuuri pingutused riiulifirma.

Kui ühtemoodi ei saa, siis teistmoodi ikka saab. ESS sai Valvekoondise ikkagi endale ja riik jäi mitmekümnest miljonist, mille ta oleks saanud, müües riikliku turvafirma kohe ESSile, lihtsalt ilma.

Hetkel kuum