• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sai oma tahtmise

  Kevadel, kui Eesti Valvekoondis erastamispakkumiste risttule all oli, väitis erastamisagentuuri pressiesindaja Erkki Erilaid, et erastamisotsust mõjutab 90% pakutav hind. ESS tegi konkurentidest tublisti kõrgema pakkumuse. Agentuur otsustas monopoli tekke kartuses teisiti ja müüs Valvekoondise Akropolile ja Hoiupanga Investeeringutele kuuluvale EVK Grupile.
  ESS aga jonni ei jätnud ja sõlmis läinud nädalal Hoiupanga Investeeringutega lepingu, mille kohaselt ostab ära kaks kolmandikku EVK Grupist. Kuna EVK Grupp tasus kohe kogu ostusumma, ei olnud erastamisagentuuril voli keelata aktsiate müüki. Hoolimata agentuuri ponnistustest ja keerdkäikude väljamõtlemisest on ESS oma tahtmise saanud ja turvaturu peaaegu monopoolne liider tekkinud. ESSile kuulub koos EVK Grupi teise omaniku Akropoliga 60% Eesti turvateenuste turust.
  Äripäev monopoolsust ei soosi. Kuid EVK ostmine ei anna ESSile veel võimalust turuga manipuleerida, turul on tugevalt ESC, Claudia jt.
  ESS tõestas erastamisagentuurile, et keerutamisest ja piirangute seadmisest ei ole kasu. Kord juba astuti ämbrisse, kui EVPdega tasumise tingimusega üritati välismaalased Viru hotelli erastamisest eemal hoida. Siis nullis agentuuri pingutused riiulifirma.
  Kui ühtemoodi ei saa, siis teistmoodi ikka saab. ESS sai Valvekoondise ikkagi endale ja riik jäi mitmekümnest miljonist, mille ta oleks saanud, müües riikliku turvafirma kohe ESSile, lihtsalt ilma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Aivar Uutar: renoveerime kinnisvara energiasäästlikuks tulemusest sõltuva ergutusega
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Senise vaid avaliku sektori hoonefondi ja elamute renoveerimistoetus on ajale jalgu jäänud. Energiatõhususe visionäär Aivar Uutar pakub arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis välja uue lahenduse.
Skillz – mäng pole lõppenud ning palju on veel tõestada
Olgu koroonakriis või mitte, mobiilsete seadmete kasutamine kasvab tänapäeva tehnoloogilises maailmas igal juhul. Skillzi börsiletulek on olnud nagu sõitmine tõelistel Ameerika mägedel.
Olgu koroonakriis või mitte, mobiilsete seadmete kasutamine kasvab tänapäeva tehnoloogilises maailmas igal juhul. Skillzi börsiletulek on olnud nagu sõitmine tõelistel Ameerika mägedel.
Eestis kaks elektritootjat rivist väljas, hind kasvab päeval üle 500 euro Elektri import Venemaalt on tugevalt pärsitud
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Elektri hinna rekorditest saab viimasel ajal teatada igal esmaspäeval, kuid veelgi kurvem pilt vaatab vastu homme, kui keskmine elektri hind kasvab pea 470 eurole, mis on kümme korda kõrgem kui Eesti pikaajaline keskmine. Oma mõju on kindlasti ka Vene elektriimpordi piiratud mahul.
Analüütik: suurema palga küsija süvendab hinnatõusu
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.
Kuigi energiahindade tõusu tõttu on mõistetav küsida suuremat palgatõusu, suurendab see ohtu laiapõhjalisemaks ja pikemalt kestvaks inflatsiooniks, märgib Eesti Panga ökonomist Kaspar Oja.