14. juuli 1998 kell 22:00

Sidekatkestuse tingis juhuste kokkulangevus

EMT kliendid saavad 4 krooni kahjutasu

«Meil on väljakaalutud ja tasakaalustatud võrk, mis toimib normaaloludes väga hästi, kuid reedel polnud tegemist normaaloludega,» ütles Grünberg esmaspäeval toimunud pressikonverentsil.

EMT peadirektor Tõnu Tee märkis, et reedese päeva eest ei võeta klientidelt kuumaksu, mis tähendab EMT-le poole miljoni kroonist saamata tulu. Eraisikule tähendab see Klassik-paketi puhul vähem kui viiekroonist arve vähendamist. «Kahjutasunõudeid pole meile seni esitatud,» ütles Tee. Samuti ei plaani EMT nõuda kahjutasu Ericssonilt, kelle tarkvarast oli viga tingitud.

«Kell 10.35 reedel toimus tugijaama kontrolleri iseeneslik alglaadimine, kell 10.52 hakati võrku taastama,» ütles Grünberg sidekatkestust kommenteerides.

Siiski oli veel pikka aega häiritud võrgu töö ning kohale lendasid Ericssoni spetsialistid, kes asusid viga kõrvaldama. «Kokku toimus kolm kontrolleri alglaadimist,» märkis Grünberg. Võrgu täielik taastamine võttis Grünbergi sõnul aega kaks päeva.

Ericssoni esindaja Veiko Sepp ütles, et tegemist polnud igapäevase juhtumiga. «Sellise asja tõenäosus on väga väike,» kommenteeris ta. Sepa sõnul teatati Ericssonile probleemist õigel ajal ning kuna lähimast tehnokeskusest Helsingis poleks saanud kaugjuhtimise teel probleemi kõrvaldada, toodi Rootsist erilennukiga spetsialistid, kes vea parandasid. «Katsumustest karastub koostöösuhe,» lisas Sepp. Eesti Mobiiltelefon kasutab Ericssoni väljatöötatud sidevõrku.

EMT peadirektor Tõnu Tee ütles, et sel aastal investeeritakse 100 miljonit krooni võrgu töökindluse parandamisse. «Samuti paneme tööle veel kolmanda kontrolleri, et analoogse juhtumi võimalust vähendada,» lausus Tee. Lähiajal paneb EMT tööle ka ööpäevase klienditeenindustelefoni, mis peab hõlbustama probleemide lahendamist. Seni on 24tunnine infotelefon vaid Q GSMil.

Eesti Mobiiltelefon on suurima klientide arvuga mobiilside võrk Eestis. GSM-võrgus, kus rike toimus, räägib mobiiltelefoniga enam kui 106 000 klienti.

Hetkel kuum