19. juuli 1998 kell 22:00

WTO lükkas Läti liitumise edasi

Läti välisministri Valdis Birkavsi sõnul toimus WTOs väga dramaatiline debatt Läti küsimuses, kuid konsensust ei saavutatud.

Läti vastuvõtmist takistavad Ameerika Ühendriikide ja Euroopa komisjoni vahelised lahkarvamused Läti audiovisuaalkaupade turule pääsu osas. Vaidlus selle punkti üle ei ole võimaldanud Lätil lõpetada kahepoolseid kõnelusi Ühendriikidega.

USA nõuab Lätilt audiovisuaalteenuste turu täielikku avamist, kuid see on vastuolus Euroopa Liidu direktiiviga, mis kohustab liikmesmaid kontrollima oma audiovisuaalturgu ja mis seab piiranguid USA selle ala toodangu massilisele levikule.

Vahetult enne nõukogu istungit esitas USA uue ettepaneku, mis võib Läti hinnangul pakkuda probleemile lahenduse. Mitteametlikel andmetel soovitab USA Läti juhtumi puhul selgelt vahet teha kultuuri ja meelelahutustööstuse vahel, sest kui USAs on see puhtalt äri, siis Lätis ja Euroopa Liidus on meelelahutustööstus tihedalt seotud rahvusliku kultuuripärandi säilitamise probleemiga.

Läti vastuvõtmist toetasid istungil Euroopa Liit, Norra, Austraalia, Poola, Ungari, Bulgaaria, T?ehhi, Slovakkia, Sloveenia, Jaapan ja Jamaika. ETA-BNS

Hetkel kuum