Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Elektrikaabel lõhub monopoli

  Eesti Energia ja tema nelja koostöö-partneri kava paigaldada Eesti ja Soome vahele merealune kaabel, mis võimaldab alates sajandivahetusest müüa või osta elektrienergiat Põhjamaadest, aitab lõhkuda Eestis energiatootmises valitseva monopoli. Samuti on see kasulik Soome elektritarbijatele, sest põhjanaabrite turul tegutsevatele elektritootjatele tekib uus konkurent.
  Tegemist on julge plaaniga, mis põhjustab kindlasti piirkonna elektrienergia tootjate pahameele, sest suuremad elektritootjad, nagu Soome IVO või Rootsi Wattenfall, on sellest esialgu kõrvale jäetud.
  Elektrikaabli rajamine ei pruugi olla meeltmööda ka elektrijaamade erastamisest huvitatud USA firmale NRG Energy.
  Kuigi ameeriklased soovivad oma äriplaanis, et Eesti riik garanteeriks kaheksaks aastaks 75% ja järgnevaks seitsmeks aastaks 50% kohalikust turust, võisid nad kindlad olla, et saavad mitmeks aastaks kogu turu enda kätte.
  Narva elektrijaamade baasil NRG ja Eesti Energia poolt asutatav ühisfirma oleks monopoolses seisus, sest arvestatavaid elektritootjaid Eestis rohkem ei ole.
  Elektrikaabli käikulaskmisel kaoks Eestis elektritootmises monopol ja elektri hinna tõusul oleks piir ees. Esimesel kahel-kolmel aastal Skandinaavia elektritootjad siia elektrit müüma ei hakka. Praegu on üks kilovatt-tund Eesti kodutarbijale keskmiselt 1,18 Eesti krooni odavam kui Rootsi ja Soome kodutarbijatel.
  Kaabel oleks eeskätt vajalik Eesti Energiale, et alustada elektrieksporti Soome. See eeldab aga sadadesse miljonitesse kroonidesse ulatuvaid investeeringuid põlevkivil töötavate elektrijaamade puhastusseadmetesse. Vastasel juhul ei pruugi soomlased meilt elektrit osta.
  Seni on elektrijaamad keskkonnanõudeid täitnud ainult tootmismahtude vähenemise tõttu. Mahukad investeeringud keskkonnakaitsesse ei pruugi aga kattuda NRG investeerimiskavadega.
  Viimastel nädalatel on majandusringkondades levinud spekulatsioon, et Eesti Energia juhatuse esimees Gunnar Okk ei ole huvitatud Eesti Energia erastamisest ja tema ambitsioon on luua tugev riiklik energiaettevõte. Elektrikaabli rajamise idee peakski seda ambitsiooni toetama ja aitama NRG Eestist eemale tõrjuda.
  Toimetuse arvates ei tohiks elektrikaabli rajamine välistada elektrijaamade erastamist. Tegelikult oleks just kaabli rajamise plaanide valguses väga hea, kui Eesti elektrijaamad erastatakse ameeriklastele. NRG või mõni teine USA elektritootja oleks Läänemere piirkonnas uus tegija ja tihendaks siin konkurentsi.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ehituspood Viimsis paneb uksed kinni: "Ootame tormiseid aegu“
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Viimsi Kaubahoovis tegutsev ehituspood sulgeb praeguse plaani järgi novembri lõpus uksed, kuna näeb tulemas raskeid aegu.
Eksperdid: Eesti pensionisüsteem toetub liiga raskelt esimesele sambale
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Eesti pensionisüsteemi sammaste loogika on paigast nihkunud. Nüüdselt ülekaalukalt esimese sambale toetuv süsteem ei paku piisavat asendussissetulekut ning vajab selgemat ja ausamat eesmärgistamist, kirjutavad Tallinna ülikooli professor Lauri Leppik ning arenguseire keskuse eksperdid Magnus Piirits ja Johanna Vallistu.
Porsche aktsia odavnes alla IPO hinna
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Porsche aktsia sulgus täna 81,8 eurol, mis on 70 eurosenti alla IPO hinna.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
LinkedIni ekspert juhtidele: tehke rohkem kisa ja kära, hoiate raha kokku
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Ettevõtete juhid peaksid looma LindkedInis isikliku konto ja ehitama persoonibrändi, kuna see aitab tulevikus värbamiskulusid kokku hoida, rääkis LinkedIni ekspert Indrek Põldvee.
Hirmust tuleb rääkida, et seda mitte karta
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Varem hoiduti tuumaohust rääkimisest, et mitte külvata asjatut masendust ja paanikat. Nüüd, vastupidi, sellest justnimelt tulebki rääkida, et hoida ära asjatut masendust ja paanikat, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Elektri universaalteenuse hinnaarengu määrab saastekvoodi turg
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.
Börsipaketi uue teenuse vastu vahetanud kliendid ei pea enam pingsalt jälgima Nord Pooli hindu, kuid peaks olema kursis saastekvoodi hinnaga, mis universaalteenust otseselt mõjutab, kirjutab Eesti Energia energiaturu ülevaates.

Olulisemad lood

Oluline võit Ukrainale: vene väed suruti Lõmanist välja
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.
Ukraina saavutas täieliku kontrolli Vene vägede peatuspaiga üle Ida-Ukrainas asuvas Lõmani linnas, kirjutab Financial Times.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.