12. oktoober 1998 kell 22:00

Naised teenivad meestest kolmandiku võrra vähem

Statistikaameti palgastatistika sektori juhataja Mare Kusma sõnul ei ole Eesti ainuke riik, kus naised meestest vähem teenivad, kuid Euroopa liikmesriigiks pürgides tuleb Eestis paratamatult rohkem tähelepanu pöörata meeste-naiste palga võrdsetele võimalustele.

Praegu kehtivas palgaseaduses ei ole Kusma kinnitusel fikseeritud, et ühel ametikohal töötavad naised--mehed peaksid saama ühesugust palka.

Eesti ametiühingute keskliidu õigussekretäri Kadi Pärnitsa sõnul ei ole lähitulevikus ühel ja samal ametikohal töötavate naiste-meeste tunnipalga ühtlustumine tõenäoline. «Eestis puuduvad naistele toeks olevad seadused ning naistel ei ole hetkel alust kõrgemat palka nõudagi,» ütles Pärnits.

Statistikaameti andmetel on kõige suuremad erinevused teenindustöötajate ning kaupluse- ja turumüüjate tunnipalkades. Kõige väiksemad on erinevused ametnike tunnipalkades.

Politseiameti avalike suhete osakonna politsei direktor Urve Miidla ütles, et naised saavad politseiametis vähem palka kui mehed. «Naised on politseiametis kabinetitööl, kuid seda ei peeta kõrgema töötasu vääriliseks,» lisas Miidla.

ASi Reisiekspert asedirektori Kadri Randvee sõnul on Eesti turismibüroodes palgatasemed paigas ning naiste ja meeste tunnipalkade osas ei ole suuri erinevusi.

«Turismi valdkonnas on 95 protsenti töötajatest naised. Vähene osa meestest töötab tippjuhi kohal ning neil on loomulikult kõrgemad palgad. Sellest tulenebki turismifirmades töötavate naiste-meeste palkade erinevus,» ütles Randvee.

Hetkel kuum