25. jaanuar 1999
Jaga lugu:

Telekomiseadus jõuab lõpuks valitsusse

Seaduseelnõu, mis reguleerib telekommunikatsiooni valdkonda ja loob sõltumatu regulatsioonimehhanismi, on Telekomi aktsiate börsileviimisel üks kindlamaid tugesid, ütles teede- ja sideminister Raivo Vare poole aasta eest eelnõu tutvustades.

Eelnõu reguleerib telekommunikatsiooniturgu, turusuhteid ning telekommunikatsiooni riiklikku järelevalvet.

Seaduse eesmärk on luua telekommunikatsiooni arenguks avatud turumajanduse tingimustes soodsad tingimused.

Seadusega loodav regulatsioonimehhanism peab Vare sõnul tagama turu läbipaistvuse.

Seaduse teine oluline ülesanne on fikseerida, kuidas riik lubab kasutada piiratud ressursse, nagu raadiosagedusi ja telefoni numeratsioone.

Seaduse jõustumise järel ei vaja telekommunikatsioonifirmad enam tegevuslitsentse, mille tulemusel turg liberaliseerub. Firmad peavad registreerides deklareerima oma tegevuse ning võtavad kohustused, mille täitmist hakkab jälgima sideamet. Sideamet saab eelnõu kohaselt õiguse kontrollida, et monopoolne ettevõte määraks oma tariifid selliselt, et need vastaksid tegelikele kuludele.

Telekommunikatsiooniseadus annab aluse juba loodud sideameti tegevusele ning seaduse alamaktide väljatöötamise õiguse asjakohastele institutsioonidele.

Teede- ja sideministeeriumi kinnitusel on eelnõu vastavuses Euroopa Liidu telekommunikatsioonialaste normidega.

Seaduse täieulatuslik rakendamine toimuks eelnõu kohaselt 1. jaanuarist 2001.

Eelnõu, mis pidi valitsusse jõudma juba 1997. aasta lõpus, takerdus ministeeriumide kooskõlastusringi. Eelnõu valmis teede- ja sideministeeriumis rahvusvaheliste ekspertide toel juba poolteise aasta eest.

Vare hinnangul soodustab seaduse kiire vastuvõtmine Eesti Telekomi erastamist ja mõjutab ka selle aktsiate hinda. Telekommunikatsiooniseaduse viimistlemine oli ka Telekomi erastamisnõustaja üks ülesandeid.

Autor: BNS

Jaga lugu:
Hetkel kuum