Kaja Koovit • 3. veebruar 1999 kell 22:00

Telekomi ülemärkimine ei tekita börsibuumi

BNS väitis eile, et Eesti Telekomi aktsiaemissioon on kahekordselt üle märgitud.

Äripäevale kinnitasid mitmed juhtivad rahandusspetsialistid, et ülemärkimine on oluliselt suurem. Spetsialistid lisasid, et kui aktsiaemissioon on väga tugevasti üle märgitud, tekib kahtlus, kas aktsia hind pole valesti määratud ja püütakse saavutada olukord, kus kunstliku defitsiidi tingimustes saavad aktsiaid osta vaid valitud isikud.

Eesti Telekomi aktsiamüüki korraldava Ühispanga korporatiivpanganduse spetsialist Eero Sirendi ei soostunud eile emissiooni märkimistulemuste kohta informatsiooni andma. Ta kinnitas vaid, et huvi aktsiate vastu on suur ja võib-olla avaldatakse täna vahekokkuvõte aktsiate märkimise kohta.

Väärtpaberite keskdepositooriumi ettekirjutuse kohaselt on emissiooni puudutava informatsiooni avaldamise õigus vaid emissiooni korraldavatel ja nõustavatel ettevõtetel, teised pangad seda teha ei tohi.

«Ei ole mõtet arvata, et välisinvestor suhtub asjasse põhimõttel, kui ma siia juba investeerin, siis võtan igaks juhuks kõike võimalikku,» kommenteeris Cresco Väärtpaberite ASi juhataja Sulev Raik võimalust, et aktsiahinnad Tallinna börsil sööstavad taas peagi taevasse. Raik lisas, et Eesti Telekomi aktsiate börsile tulek ei muuda teiste ettevõtete majandusnäitajaid paremaks.

Raik märkis, et välisinvestorid eelistavad Ida-Euroopasse investeerimisel fikseeritud tulumääraga ja väiksema riskiga instrumente, nagu riigi võlakirjad. «Kuni pakutakse näiteks Ungari valitsuse võlakirju, ei hakata siinsetesse ettevõtetesse investeerima,» väitis ta.

BNSi teatel kasvatas Telekomi müük järsult väärtpaberikontode arvu.

Telekomi aktsiate esmase avaliku müügi (IPO) esimesel nädalal avas Eesti väärtpaberite keskdepositoorium (EVK) 1188 uut väärtpaberikontot.

EVK andmetel kasvas jaanuari viimasel nädalal eraklientide väärtpaberikontode arv 1158 ja juriidiliste isikute kontode arv 30 võrra.

Kokku avas jaanuari viimasel nädalal EVKs väärtpaberikonto 1102 residenti ning 86 mitteresidenti.

EVKs kehtivate väärtpaberikontode arv ulatub 31. jaanuari seisuga 66 106ni, millest eraisikute kontod moodustavad 61 980.

Väärtpabereid omavate kontoomanike arv ulatub 40 513-ni.

Aktsiate hinnad Tallinna börsil tõusid eile keskmiselt 2,9 protsenti, suurim tõusja oli Ühispanga aktsia, mis lõpetas päeva 22,3 krooni tasemel.

Hetkel kuum