Reuters/Scanpix • 25. märts 1999 kell 22:00

Iga riik seisis oma huvide eest

Euroopa komisjoni uueks esimeheks nimetati Itaalia ekspeaminister Romano Prodi. Nii täideti vana komisjoni lahkumise järel ELis tekkinud võimuvaakum. Itaalia peaminister Massimo D'Alema vihjas, et Prodi küsimus otsustati sisuliselt ära tippkohtumise eelõhtul toimunud Saksamaa kantsleri Gerhard Schröderi, Prantsusmaa presidendi Jacques Chiraci ja Briti peaministri Tonu Blairi õhtusöögil.

Euroopa komisjoni uueks esimeheks kuni aastani 2004 nimetatud ja ilmselt juba aprillis tööle asuv Itaalia ekspeaminister majandusdoktor Romano Prodi ütles, et alustab koostöös ELi liikmesriikidega ühenduse reformimist, et suurendada selle avatust ja inimeselähedust ning parandada koostööd selle institutsioonide vahel.

Majandusküsimustes on Prodi avaldanud arvamust, et Euroopa Liit peaks rakendama meetmeid võimaliku deflatsiooni vastu Euroopas. Ta pooldab rahaliidu riikide karmi eelarvepoliitikat ja peab vajalikuks rangemat kontrolli rahvusvaheliste kapitaliturgude üle.

Hoopis raskem oli ELi liidritel kokkuleppele jõuda põhiküsimuses, Agenda 2000-s, mis nõudis põllumajandus- ja regionaaltoetuste vähendamist ning riikide eelarvemaksete ühtlasemat jaotamist riikide vahel, sest seal olid riikide huvid vastukäivad.

ELi eesistujamaa Saksamaa välisminister Joschka Fischer nimetas eile õhtul peetud läbirääkimisi ärmiselt raskeks ja arvas, et ees seisab väga pikk öö, kus lahendus pole sugugi kindel.

Prantsusmaa, kus on üle miljoni taluniku, vaidlustas hiljuti põllumajandusministrite saavutatud põllumajanduspoliitika reformikokkuleppe ja esitas alternatiivse plaani. Ühtlasi nõudis Prantsusmaa, et Suurbritannia kolme miljardi euro suurune eelarvesoodustus tuleb kaotada.

Kreeka peaminister Costas Simitis ähvardas Agenda 2000-le vetot panna, kui tema riigile eraldatavat arenguabi tulevikus kärpida tahetakse. Sellega andis ta mõista, et eelarvelahendust ilma konsensuseta ei sünni.

Hispaania rahandusminister Rodrigo Rato deklareeris, et Hispaania ei nõustu arenguabi alandamisega alla 1999. aasta taseme ega olnud nõus taasalustama läbirääkimisi põllumajandusreformi üle, millega enamiku riikide põllumajandusministrid olid juba nõustunud.

Kompromissiotsimine venis öötundidele.

Autor: REUTERS

Hetkel kuum