Toomas Truuverk • 13. aprill 1999 kell 22:00

Enimkaubeldud oli Telekomi aktsia

Eile jätkus Tallinna börsil rahulik ja ilma eriliste vapustusteta kauplemine, börsisüsteemi käive küündis keskpärase 13,64 miljoni kroonini. ÄP indeks liikus kitsas kolmepunktilises vahemikus ja sulgus õhtul 0,09 protsendiga plusspoolel, 359,06 punktil. Aasta algusega võrreldes on ÄP indeks kerkinud 100 punkti võrra ehk keskmiselt punkt päevas.

Vaiksel turul suutsid üle miljoni kroonise päevakäibe saavutada vaid kolm liideraktsiat. Üle pika aja võttis koha käibeliidrina 7,2 miljoni krooniga sisse Telekomi aktsia. Oma osa mängisid siin paar suuremahulist tehingut 20 000 aktsiaga. Ülejäänud osas domineerisid tehingud alla 1000 aktsiaga, mida oli registreeritud 30st tehingust 20.

Aktsia hind jäi elavast kauplemisest hoolimata muutumatult 112,5 kroonile ja Londonis koguni langes 111 kr tasemele. See muudab turu Telekomi aktsia suhtes täna kindlasti küllalt ettevaatlikuks.

Eile teatas Optiva Pank aktsionäride koosolekul oma esimese kvartali majandustulemused ja saatis vastava teate hiljem ka börsile. Panga kasum ulatus märtsis 1,72 miljoni kroonini ja kvartali kasum 1,57 mln kroonini. Arvestades olukorda, millest Optiva tuleb (ühinemine, majandusprobleemid, klientide kaotus), on kerkimine stabiilselt kasumipoolele kahtlemata positiivne näitaja.

Kogu turu osas tervikuna oodatakse kahtlemata palju suurema põnevusega kahe suurpanga majandustulemust ja Optiva Panga tulemus täna vaevalt erilist lainetust börsil tekitab. Reedese päeva olulisust süvendab veelgi see, et ka Norma on lubanud sel päeval oma I kvartali tulemused avaldada.

Kõiki asjaolusid arvestades prognoosivad analüütikud aktsiahindade jätkuvat tõusu. Tugeva positiivse impulsi peaks turule andma ka eilne Hansapanga teade järjekordsest kroonilaenu baasintressi alandamisest. Juba liiguvad ringi jutud, et pangad on taas sattunud olukorda, kus laenuosakondadel on probleeme varade paigutamisega, sest raha on pankadel rohkem kui turul nõudlust.

Hetkel kuum