Tõnis Oja • 28. aprill 1999 kell 22:00

Jaapan üllatas heade tulemustega

Euro kurss kerkis ka eile ning jõudis viimase nädala kõrgeimale tasemele, sest jätkusid Euroopa rahandustegelaste sõnavõtud ühisraha toetuseks. Esmakordselt avaldas muret euro nõrkuse pärast Euroopa keskpanga president Wim Duisenberg.

Pärastlõunal hakkas Euroopa ühisraha taas nõrgenema, sest paljalt sõnadega ei ole võimalik ühtegi valuutat kaua turgutada. Selleks peaks kas Euroopa majandus kiiresti toibuma praegusest madalaseisust või toimuma börsikrahh Wall Streetil. Esialgu pole aga kumbagi neist silmapiiril. Vastupidi, Dow Jonesi tööstuskeskmine käis eile esimeste kauplemistundide ajal 10 900 punkti tasemel.

Majandustulemustega üllatas hoopis Jaapan. Saareriigi tööstustoodang kasvas märtsis 2,2 protsenti (analüütikud prognoosisid pooleprotsendilist tõusu). Uute elamute ehitamine kasvas veebruariga võrreldes koguni 8,1% ning ehituste tellimused 5 protsenti. Pole siis ime, et dollari kurss langes 120,29 jeenilt 118,74-le. Turgudel liiguvad kuuldused, et peaminister Keizo Obuchi teatab oma kohtumisel president Clintoniga, mis toimub 3. mail, lisaeelarve koostamisest. Jaapan vajab kulutuste kasvamist vähemalt poole võrra.

Hetkel kuum