• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas toetate riigieelarve koostamise uut põhimõtet?

  Loomulikult on see õige. On täiesti ebanormaalne, kui riigikogu tegeleb arutamise ja hääletamisega eelarvesummade ümber, mis ulatuvad tuhandetesse või kümnetesse tuhandetesse kroonidesse. Tegemist on isegi meie vaesust ja tagasihoidlikku eelarvemahtu arvestades väga väikeste summadega.
  Sisuliselt näen ma siin riigiõigusliku probleemi lahendamist. Kardan, et senise raha jagamise praktikaga läks riigikogu valitsuse ja ministri, st täitevvõimu mängumaale.
  Loomulikult riigikogu huvitab, kui palju haridusministeerium kavatseb investeerida koolivõrku. Mismoodi konkreetselt, kui suurtes summades ja millises järjekorras, peab aga otsustama minister. Loomulikult on riigikogu liikmetel õigus teada, kuidas see protsess käib, ja sellest annab valitsus ka riigieelarve seletuskirjas teada. Konkreetse koolimaja remont ei pea aga olema seaduse osa. Kaubelda ja vaielda riigikogus ühe koolimaja remondisumma üle on lubamatu luksus ja raiskamine.
  Seda ei saa toetada, sest nii võtame kohtadelt võimu ja kaotame ära olulise regionaalpoliitilise instrumendi, milleks olid senised regionaalinvesteeringud. Investeeringute jaotamise voli jääb ministritele.
  Valitsuse esindajad küll ütlevad, et ministeeriumid jagavad raha kooskõlastatult maavalitsustega. Minu info kohaselt on aga ministeeriumid juba väga erinevalt tegutsenud. Üks minister jätab kogu raha riiklike investeeringute tarvis, teine jagab midagi ka kohalikele omavalitsustele.
  Senimaani jagati kohalikele omavalitsustele investeeringuid regionaalsete investeeringute programmi kaudu ja see on hakanud väga hästi tööle. Järgmises eelarves on neid vahendeid vähendatud 400 miljonilt 200-le ja ka seda allesjäänud summat jagavad ministrid. Kindlasti ei ole see senisest parem variant ja sellega ei saa nõustuda.
  Sellise raha jagamise korra puhul kaob ära eelarve läbipaistvus. Ma ei toeta seda nn katuselappimist. Riigikogu peaks otsustama summa üle ja eraldatav summa tuleks laiali jagada kristlikel põhimõtetel kohalike omavalitsustega läbi rääkides.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Mihkel Nestor: hüvasti, administraator ja garderoobitädi!
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Seekordne Nobeli majanduspreemia laureaat pälvis auhinna muu hulgas tõestuse eest, et miinimumpalga tõus ei pruugi tööhõivele mõjuda negatiivselt. Loodetavasti peab see paika ka Eesti järgmise aasta hüppelise miinimumpalga tõusu puhul, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Erootikapood loobus börsiplaanidest Omanik: me ei sobitu oma harimata juhatusega börsile
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Tallinna börs teatas täna, et erootikapoode Hot Lips opereeriv HC Pro AS on otsustanud börsiletulekust loobuda. Ettevõtte juhi ja omaniku Timo Juhani Majuri sõnul selgus, et lisakapitali neil siiski vaja ei ole, samuti tekkis tal tunne, et nad ei sobi börsile.
Leedu keelas Linnamäel sealse Forum Cinemase ostu
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Apollo kinokontserni omanikul Margus Linnamäel ei lähe suurkonkurendi Forum Cinemase ostuga just kuigi hästi: Eestis tekkinud probleemide järel teatas ka Leedu, et selline koondumine ei lähe läbi.
Raadiohommikus: olümpiavõitja, muusik, valimised ja linnaruum
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.
Reedeses hommikuprogrammis vestleme Setomaa aasta ettevõtjaks pärjatud Jalmar Vabarnaga. Saame teada, mille eest ta sellise tiitli pälvis ning kuhu Vabarna investeerib.