Tõnis Oja • 23. september 1999 kell 22:00

Eesti Pank noteerib kahte uut valuutat

Eile alustas Eesti Pank kahe uue valuuta -- Poola zloti ja Sloveenia talaari noteerimist. Eile olid keskpanga kursid zlotile (PLN) 3,66899 ja talaarile (SIT) 0,07977 krooni. Lisaks kahele valuutale alustati ka kulla hinna ametlikku noteerimist.

Dollari ametlikuks kursiks noteeris Eesti Pank eile 14,96212 krooni, mis oli 0,69% kolmapäevasest kõrgem. Ühendriikide valuuta peamine kergitaja oli eile ennelõunal kolmapäevane aktsiahindade tõus USAs. Dow Jonesi tööstuskeskmine küll langes veidi, aga tehnoloogiasektor lõpetas päeva plusspoolel.

Veidi pikemas perspektiivis prognoositakse paremaid päevi eurole. Eile avaldatud andmete järgi kasvas Pranstusmaal juulis tarbimine rekordilise 6,8 protsendi võrra. Tööpuudus kahanes Itaalias aga nelja viimase aasta madalaimale tasemele. Head makromajanduslikud näitajad kergitavad intresse. Erinevused USA ning Euroopa intressimäärade vahel kahanevad ning investorid paigutavad järjest rohkem varasid eurohoiustesse. Majanduse paranemine suunab raha aktsiaturgudele.

Jeeni suhtes jäi dollari kurss eile väheliikuvaks. Kuna Jaapani finantsturud olid pühade tõttu suletud, oli kauplemise aktiivsus tavalisest madalam.

Hetkel kuum