Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Mida arvestate ettevõtte 2000. aasta eelarve koostamisel?

  Ma arvan, et aasta 2000 tuleb natuke rõõmsam kui tänavune aasta. Toetume põhiliselt ekspordile ja väikesed positiivsed märgid Venemaa suunal hakkavad ilmnema. Võib arvata, et seal hakkab majanduses paremini minema.
  Hakkavad tulema esimesed suuremad tellimused, mida aasta aega ei olnud. Venemaa mõjub kõigile oma naaberriikidele. Loodame, et ka nemad hakkavad nüüd rohkem tellima. Ettevõtetele, kes tegelevad ekspordiga, on Venemaa mõju tegelikult suurem kui otsene kaubavahetus Venemaaga. Ettevaatlikult optimistlik olen 2000. aastale vaadates.
  1. jaanuarist tulevad tollid kolmandate maade suhtes. Rukki tollitariif on kuni 59%. Kuigi me räägime ka eestimaisest rukkijahust, ei suuda Eesti ise oma vajadusi ära katta. Ja kui Venemaale lähevad tollid ette, on väga raske teha nii, et leiva hind ei tõuseks. Leiva hinna tõus on palju valusam kui mingitel virsikutel.
  Eesti kapitalil olevad firmad satuvad raskustesse, sest 30% Eesti turust on väliskapitalil, nemad on Lääne poolt ja sinna tolli ei tule. Pole veel täpselt teada, mis toimuma hakkab, aga esimene reaktsioon on, et eelarve koostamine on keeruline.
  Tollide kehtestamine on Mart Laarile tuttav asi. Ta tegi seda 1993. a ja tühistas kahe kuu pärast. Aitab see, kui ELi põllumajandusprogramm tervikuna ellu viia.
  Tervishoius on väga raske teha konkreetset äriplaani, sest me ei ole seotud ju suurte hangetega, mis võiksid olla aastaid katvad lepingud. Näiteks lepingud haigekassadega on ka ainult 1 aasta peale, kusjuures lepingud tulevad tõenäoliselt alles aasta alguses, aga äriplaani peakisme tegema valmis varem.
  Kõik tervishoiuasutused eeldavad, et nad ikka lepingu saavad ja julgevad eeldada, et lepingu maht ei tule väiksem kui varem. Aga väga raske on selle poole pealt arvestada inflatsioonitegureid ning tarbija- ja tootjahindade muutust.
  Mudelit teha on raske, aga lähtume meie baasist, oma võimsusest, töötajate potentsiaalist, kohast turul ja nagu ettevõtjad ikka, tahame olla skeptiliselt optimistlikud.
  Meie loodame, et hakkab paremaks minema. Praegu on selline madalseis siin, Pärnu turg on eriti nõrk. Järgmisel aastal, ma arvan, hakkab asi ülespoole minema, aga mitte suure hooga. Kõik sõltub ettevõttele soodsast krediidist. Me kõik ehitaks ja teeks palju rohkem, aga kui intress on ikka palju üle 10%, on väga raske konkureerida Lääne firmadega. Plaane on muidugi palju.
  Tulumaksuvabastus meid eriti ei mõjuta, see toimis väljaspool Tallinnat juba enne. Kõik sõltub rahast ja pankade intressidest, kui need hakkaksid kukkuma, oleks see tingimus, mis paneks majanduse elavamalt käima. Annaks suure tõuke.
 • Hetkel kuum
Otto Pukk: millises kodus saab olla armastus, kui pole võimalik külmkappi toiduga täita
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Miks hetkel, kui meie majandus on põhja katsumas, tegeleb valitsus järjest n-ö mittemaksvate valimislubaduste või muude kõrvaltegevustega, küsib praegu Eesti poliitikas toimuva kohta Eesti Elektroonikatööstuse Liidu volikogu esimees ja Incapi elektroonikatootmise rahvusvahelise grupi president Otto Pukk.
Ettevõtja: öeldakse, et alandage hindu. Mille arvel?!
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Miks on hinnad kõrged? Sest intressid, inflatsioon ja tarbekaupade omahinnad ei lange, palgasurve ning sõjast tingitud majanduslangus ei ole kadunud, kirjutab ettevõtja, OÜ Keil M.A. juhatuse liige Andres Mängel vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA mai tööturu raport kergitas võimalust uueks intressimäära tõstmiseks
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
USA tööturg on mais püsinud oodatust paremas seisus ning kuuga kasvas töökohtade arv oodatust enam, millele aktsiaturud reageerisid ka tõusuga.
Reaalajas börsiinfo
Äri Eestimaal: Ida-Viru õlu kolib plekkpurki ja sihib välismaad
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Koroonakriisis tekkinud raskuste tõttu on Purtse pruulikoda otsinud uusi eksporditurge ning käesoleval aastal on juba leitud kliente nii Itaaliast, Prantsusmaalt kui ka Bulgaariast. Ukraina sõja tõttu tekkinud kriis pani käsitööõlletootja aga vahetama isikupärase kujuga pudelid plekkpurkide vastu.
Uuring: onupojapoliitikat küll märgatakse, ent vilet puhuda ei söandata
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Värske Eesti ja Põhjamaade ärieetika uuringu tulemused näitavad, et ebaeetilist käitumist on meilgi hakatud rohkem märkama ja sellesse ka sekkuma, ent vihjet anda ikkagi kardetakse, kirjutavad Merle Ojasoo ja Anne Reino ühingust Korruptsioonivaba Eesti.
Uued vastutustundlikud ettevõtted teada. Kes sai kulla, hõbeda või pronksi?
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Vastutustundliku Ettevõtluse Foorum tunnustas tänavu 49 Eestis tegutsevat ettevõtet, avalikku organisatsiooni ja mittetulundusühingut, kes hoolivad ümbritsevast ning soovivad panustada ühiskonda rohkemgi, kui seadus nõuab.
Leedu moodne hiigelfirma maksis ka hiigeldividendi – kõvasti üle miljardi
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Vilniuse biotehnoloogiaettevõte Thermo Fisher Scientific Baltics maksis aktsionäridele dividendiks 1,61 miljardit eurot. Pärast seda jäi ettevõtte jaotamata kasumiks veel 615 miljonit eurot, kirjutab Leedu ärileht Verslo Žinios.
Luhtunud lootus Briti turule: langus ehituses sunnib Aseri tellisetootmist sulgema Lisatud vallavanema kommentaar: riigijuhid suretavad ettevõtlust
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.
Aseri tellisetehase tootmismaht on kukkunud ligi 80 protsenti, mistõttu tuleb Wienerberger ASil panna augusti lõpus kinni tootmise põhiliin ja koondada umbes pooled töötajad, rääkis ettevõtte tegevjuht Margus Puusepp.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.