• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Koopiamaks kehtigu teoste kopeerijatele

  Kultuuriministeeriumi ettevalmistatud autoriõiguse seaduse muutmise seaduse eelnõu ei kõlba sellisel kujul riigikogu menetlusse võtta.
  Põhimõte, mille kohaselt paljundusmasinate importijad peavad maksma autori varaliste õiguste valdajale koopiamasina lõivu kujul autoritasu nende koopiate eest, mis on tehtud ilma autori nõusolekuta, ei ole Eesti maaletoojate ja koopiakeskuste esindajatele vastuvõetav. Kuigi toetame põhimõtet, et autoriõiguste valdajad peaksid saama tasu ilma nende nõusolekuta tehtud koopiate eest.
  Ent seda autoritasu peaksid maksma need, kes kopeerivad autoriõigusega kaitstud dokumente, mitte paljundamisseadmete valmistajad või importijad. Samahästi peaks maksu võtma ka paberi importijatelt, kes müüvad paberit, mida saab kasutada autoriõiguste alla kuuluvate teoste paljundamiseks.
  Kopeerimise valdkonnas moodustab autoriõigusega kaitstud töödest koopiate tegemine väikese protsendi koopiate koguhulgast. Enamik kopeeritud materjalist ei ole seotud autoriõigusega kaitstud teostega ja ka nende eest tasu maksma. Enamus paljundamisseadmetest on kasutusel seaduslikel äriga seonduvail eesmärkidel (arvete ja firmasiseselt loodud materjalide kopeerimine).
  Peaks looma süsteemi, mis põhineks autoriõigusega kaitstud teoste kasutajate otsestel maksetel autoriõiguse valdajatele. Kehtestatav maks peaks olema küllaltki väike, nii et seaduse uus redaktsioon ei peletaks kopeerijaid põrandaalustesse koopiakeskustesse.
  Autoriõiguse seaduse muutmise seaduse eelnõu on
  - ebaõiglane, asetades paljundusseadmete maaletoojatele lisakoorma kompenseerida autoritasu autoriõigustega kaitstud teostest koopiate tegemise eest, mida teevad tegelikult vähesed kasutajad,
  - koormav Eesti ühiskonnale, kuna koopiamasinalõiv tõstab nende masinate hindu, asetades nii Eesti riigi ja ettevõtted teiste Euroopa riikidega võrreldes ebasoodsasse konkurentsiseisundisse,
  - kahjulik oskusteabe ja info levikule, kuna suureneb koopiate valmistamise maksumus, millega muutub info raskemini kättesaadavaks.
  Eraldi küsimus on õppematerjalide ja teadustöödega. Teaduslikku ajakirja ei saagi tihti muidu kätte, kui tuleb maksta Internetis selle numbri lugemise eest. Millega omakorda makstakse kinni ka autoritasud. Küsimus on ka selles, kas ka õppematerjalid kuulutada autorikaitse alla? Kas autorikaitse all olevast teosest ühe peatüki kopeerimine on seadusega vastuolus või mitte? Eriti, kui on tegemist õppematerjaliga. Minu arvates ei ole. Kui me seame hariduse oma prioriteediks, siis ei tohiks õppematerjalide paljundamise pealt maksu võtta.
  Leedu autoriõiguste seaduses sätestati, et autoriõigusega kaitstud töödest teatud rangetel piiratud tingimustel koopiate valmistamine ei ole autoriõiguste rikkumine. Samalaadset mudelit võiks rakendada ka Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.