• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Piraadimentaliteet peab murduma

  Viimased kaks nädalat on toonud kolmele ettevõttele kopsaka väljamineku. Tallinna linnakohus määras neile sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvad trahvid arvutitarkvara ebaseadusliku kasutamise ja kopeerimise eest.
  Äripäev leiab, et ettevõtetel on viimane aeg investeerida legaalsesse tarkvarasse.
  Majanduspolitsei ja Business Software Alliance'i (BSA) koostöös alanud võitlus piraattarkvara vastu on igati tervitatav ja murrab loodetavasti seni levinud mentaliteedi. On ju suhtumine illegaalse tarkvara kasutamisse seni olnud selline, et see polegi nagu vargus. Eriti kurb, et taoline suhtumine on valdav. Erinevail hinnanguil on Eestis piraattarkvara osakaal 80--85%. Eesti ühiskond ei ole veel harjunud sellega, et tarkvara on kellegi toode.
  Piraatlusele aitab omal moel kaasa ka piraattarkvara kättesaadavus. Suhteliselt kerge ja odav on seda soetada Kadaka turult või veelgi «soodsam» internetist n-ö tõmmata. Kui müüjate vastu on aktsioone ennegi korraldatud ja CD-kuhilast maasturitega üle sõidetud, siis varastatud kraami kasutajad on seni lihtsalt pääsenud.
  Tarkvara legaliseerimine on loomulikult suur väljaminek, eriti väiksematele ettevõtetele. Samas aga -- kui keegi teise inimese rahakoti tühjendab, ei teki mingit küsimust -- see on vargus. Samamoodi tuleb suhtuda ka tarkvara vargusesse. Ilma loata kopeerimine on samamoodi vargus. Lõpuks on litsentsi soetamine siiski odavam kui ligi poolemiljoniline võimalik trahv ja tarkvara ning arvutisüsteemi konfiskeerimine, mis mõne ettevõtte hoopis käpuli lüüa võib. Pretsedent on loodud, ettevõtjail on, millele mõelda.
  Toimetus soovitab ettevõtete juhtidel oma firmas kasutatavate programmide legaalsus üle kontrollida. Kasulik oleks kehtestada isiklik vastutus ka otsestele arvutikasutajatele.
  Mõni aeg tagasi ilmusid lehtedes BSA reklaamid, mis kutsusid üles teatama illegaalse tarkvara kasutamisest. Parem karta kui kahetseda. Mõistlik on investeerida legaalsesse tarkvarasse ja mitte jätta näiteks konkurendile võimalust sinu ettevõte lihtsa vihjega turult pühkida. Oktoobris alanud Microsofti tarkvara sooduskampaania kestab aasta lõpuni.
  Tuleb endale teadvustada, et piraatluse aeg on möödas. Ettevõtte tulevikult kõrvaldatakse sellega üks risk ning ka ettevõtte maine paraneb. Ja mis samuti oluline -- Eesti riigi maine. Praegu võime väita, et oleme paremad Hiinast, kus kasutusel olevast tarkvarast on 96% illegaalne. Pole suurem asi saavutus.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
McDonald's müüs oma Venemaa söögikohad maha
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
McDonald's müüs oma söögikohad Venemaal kohalikule frantsiisivõtjale, lõpetades kiirtoiduketi üle kolme aastakümne kestnud tegevuse selles riigis.
Kristi Saare juhtidele: sul on juba piisavalt, aita nüüd teisi
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Teil kõigil on piisavalt raha, nüüd on aeg aidata ka teistel selleni jõuda, rääkis Naisinvestorite Klubi asutaja ja eestvedaja Kristi Saare Pärnu juhtimiskonverentsil.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Boroditš: ma ei tea, mida ma valesti tegin, aga ärge muretsege, mina saan hakkama
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.
Viimast päeva ametis olev Tallinna Linnatranspordi (TLT) juhatuse esimees Deniss Boroditš kinnitas intervjuus, et ta tunneb ennast hästi ning hindab kõrgelt oma teadmisi ja oskusi. Samas ei tea ta, mida tegi valesti, et linnapea teatas usalduse kaotamisest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.