31. oktoober 1999 kell 22:00

Piraadimentaliteet peab murduma

Viimased kaks nädalat on toonud kolmele ettevõttele kopsaka väljamineku. Tallinna linnakohus määras neile sadadesse tuhandetesse kroonidesse ulatuvad trahvid arvutitarkvara ebaseadusliku kasutamise ja kopeerimise eest.

Äripäev leiab, et ettevõtetel on viimane aeg investeerida legaalsesse tarkvarasse.

Majanduspolitsei ja Business Software Alliance'i (BSA) koostöös alanud võitlus piraattarkvara vastu on igati tervitatav ja murrab loodetavasti seni levinud mentaliteedi. On ju suhtumine illegaalse tarkvara kasutamisse seni olnud selline, et see polegi nagu vargus. Eriti kurb, et taoline suhtumine on valdav. Erinevail hinnanguil on Eestis piraattarkvara osakaal 80--85%. Eesti ühiskond ei ole veel harjunud sellega, et tarkvara on kellegi toode.

Piraatlusele aitab omal moel kaasa ka piraattarkvara kättesaadavus. Suhteliselt kerge ja odav on seda soetada Kadaka turult või veelgi «soodsam» internetist n-ö tõmmata. Kui müüjate vastu on aktsioone ennegi korraldatud ja CD-kuhilast maasturitega üle sõidetud, siis varastatud kraami kasutajad on seni lihtsalt pääsenud.

Tarkvara legaliseerimine on loomulikult suur väljaminek, eriti väiksematele ettevõtetele. Samas aga -- kui keegi teise inimese rahakoti tühjendab, ei teki mingit küsimust -- see on vargus. Samamoodi tuleb suhtuda ka tarkvara vargusesse. Ilma loata kopeerimine on samamoodi vargus. Lõpuks on litsentsi soetamine siiski odavam kui ligi poolemiljoniline võimalik trahv ja tarkvara ning arvutisüsteemi konfiskeerimine, mis mõne ettevõtte hoopis käpuli lüüa võib. Pretsedent on loodud, ettevõtjail on, millele mõelda.

Toimetus soovitab ettevõtete juhtidel oma firmas kasutatavate programmide legaalsus üle kontrollida. Kasulik oleks kehtestada isiklik vastutus ka otsestele arvutikasutajatele.

Mõni aeg tagasi ilmusid lehtedes BSA reklaamid, mis kutsusid üles teatama illegaalse tarkvara kasutamisest. Parem karta kui kahetseda. Mõistlik on investeerida legaalsesse tarkvarasse ja mitte jätta näiteks konkurendile võimalust sinu ettevõte lihtsa vihjega turult pühkida. Oktoobris alanud Microsofti tarkvara sooduskampaania kestab aasta lõpuni.

Tuleb endale teadvustada, et piraatluse aeg on möödas. Ettevõtte tulevikult kõrvaldatakse sellega üks risk ning ka ettevõtte maine paraneb. Ja mis samuti oluline -- Eesti riigi maine. Praegu võime väita, et oleme paremad Hiinast, kus kasutusel olevast tarkvarast on 96% illegaalne. Pole suurem asi saavutus.

Hetkel kuum