• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kolm päkapikku: Ilves, Jürgenson ja Pärnoja

  Jõulud, riigi sünnipäev, võidupüha ja ilus ilm ei ole kuidagi seotud tööga ja seepärast on niisugustel puhkudel isegi kohatu töötajaid premeerida. Riigiasutused teevad seda ikkagi -- vaatamata säästueelarvele. Äripäeva arvates on see taunitav.
  Peaminister Mart Laari sõnul pole tänavu, kokkuhoiu tingimustes riigiametnikele jõulupreemia maksmine õigustatud. See on tema sõnul kogu valitsuse seisukoht.
  Valitsuse poliitiline seisukoht paistab aga kehtivat vaid Toompeal. Niipea kui ministrid paksude lossimüüride vahelt all-linna oma ministeeriumidesse jõuavad, käib tegevus seal edasi juba sissetallatud radu pidi. Kolm ministrit -- majandusminister Mihkel Pärnoja, välisminister Toomas Hendrik Ilves ning teede- ja sideminister Toivo Jürgenson -- on kindlalt otsustanud päkapikke mängida ja töötajatele jõulurõõmu valmistada.
  Valitsus serveerib oma seisukohta ebalevalt -- pärast selle väljakäimist isegi justkui vabandatakse: kahjuks on ametkonniti nn 13. palga maksmine erinevalt lahendatud ja küsimuse lahendamine vajaks selgemat poliitilist määratlust (!). Pigem vajab valitsuses määratlust see, kas 13. ja 14. palk sobivad tänasesse Eestisse .
  Paljud ametkonnad on juba maksnud jõulupreemiad välja puhkusetoetusena või preemiana muude tähtpäevade puhul ja teised teevad seda peagi. Kolm mainitud ministeeriumi ei räägi samuti jõulurahast, vaid hoopis tulemuspreemiast. Aga millised on need tulemused, mille eest Pärnoja, Ilves ja Jürgenson tahavad preemiat jagada? Neid ministrid ei nimeta, sest neid lihtsalt pole.
  Hea töö eest saavad ametnikud korralikku palka. Vaatamata majanduslangusele tõusis riigiteenistuja palk sellel aastal keskmiselt veerandi võrra. Erakorraliste saavutuste eest on põhjust maksta preemiat. Kui näiteks Väino Sarnet kahandab haldusreformi käigus riigiametnike arvu saja võrra, võib juba preemia peale mõelda. Preemiaks ei saa aga nimetada seda, kui ministeerium jagab aasta lõpuks alles jäänud raha töötajate vahel.
  Kõik valitsusasutused kiristasid hambaid, kui tehti tänavust säästueelarvet, ükski pole rahul praegu, sest tuleva aasta eelarvest ei saa hammustada ihaldatud suurusega tükki. Kust tuleb aga raha nüüd, et preemiaid maksta? Eriti kui arvestame, et rahandusministeeriumi andmeil on valitsussektori kulud tänavu kümne kuuga ületanud tulusid ligi 3 miljardi krooni võrra, seejuures keskvalitsuse tulude puudujääk ulatub 2,82 miljardini.
  Jõuluajal tahab igaüks peret kinkidega rõõmustada, see tähendab tavalisest suuremaid väljaminekuid. Kui inimesed ei suuda ise säästa, võib aastapalga 13-ga jagada ja 13. osa jõulu eel välja maksta. Ei pea ju maksumaksja riigiametnike kingiraha kinni maksma.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

E-resident: õiglased tasud Eesti loomemajandusse!
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Rohkem kui 70 aastat pärast loojate õiguste fikseerimist ÜRO inimõiguste deklaratsioonis on paljude autorite tasustamine endiselt kõike muud kui õiglane ja läbipaistev, kirjutab ettevõtte Digiciti asutaja ning Eesti e-resident Philippe Rixhon.
Läti ükssarvikulootus kaasas lisaraha
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Suuresti Läti börsifirmale HansaMatrix kuuluv ja Kanadas börsiplaane pidav Lightspace Technologies kaasas 2 miljonit eurot noteerimiseelse konverteeritava üleminekulaenuga.
Coop Panga tippjuht: usaldust tuleb treenida
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Juhtidel peaks olema julgust usaldada oma töötajaid ning juhul kui eesmärgid täidetakse, siis peaks andma präänikut, mitte piitsa, rääkis Coop Panga riskijuht Heikko Mäe.
Raadiohommikus: Eesti suurim pank ja tööstuste kriisiplaanid
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Teisipäevases Äripäeva raadio hommikuprogrammis räägime lisaks sõja mõjudele ka kasvavate intressimäärade ja kiire hinnatõusu tagajärgedest nii ettevõtetele kui tarbijatele.
Viimse hetkeni ellujäämist lootnud ettevõte heitis hinge
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.
13. reedel läks lõplikult pankrotti pika ajalooga Eesti ekspedeerimisfirma Mep Trans, mille omanik Denis Belov kõigest kaks nädalat tagasi ütles, et olukord pole veel täiesti lootusetu. „Võitleme,” ütles Belov siis.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.