ÄP fototoimetus • 13. detsember 1999 kell 22:00

Rootsi kaupleb naabritega

Saksamaa jt suured Euroopa Liidu liikmesriigid on küll endiselt Rootsi suurimad kaubanduspartnerid, kuid järjest kasvab lähinaabrite Eesti, Läti ja Leedu osatähtsus Rootsi kaubanduspartnerina Soome, Taani ja Norra kõrval, ilmneb Rootsi Swedbanki majandussekretariaadi värskest uuringust. Need riigid annavad kokku 40% Rootsi impordist.

Ekspordituruna on Rootsi suuruselt teine kaubanduspartner nii Taanile, Soomele, Lätile kui ka Eestile ning Norrale on Rootsi suuruselt 3. eksporditurg. Kui vaadata 1999. a esimest poolaastat, siis sel ajavahemikul läks tubli viiendik ehk 21,1% Eesti ekspordist Rootsi. Taanil, Lätil, Soomel ja Norral läks Rootsi 10--12% koguekspordist. Kui Eesti ja Läti kaupade väljaveos Rootsi domineerivad seni toorained, puit ja mineraalid, siis Saksamaalt sisseveetud kaupadest 57% moodustasid masinad ja transpordivahendid.

Rootsi kaupade importijatena on suurimad partnerid Läänemere piirkonnas Põhjamaad Norra, Taani ja Soome, kelle järel jõuliselt on tõusnud neljandaks Eesti.

Autor: ÄP

Hetkel kuum