• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Optiva Pank müüakse poole aastaga

  «Oleme selgelt välja öelnud, et Eesti Pank loobub oma osalusest kommertspankades ja loomulikult oleks meie soov ka Optiva Panga osalus järgmise aasta esimesel poolaastal maha müüa,» ütles Eesti Panga direktor Valdur Laid.
  Laid ei täpsustanud, kas Optiva Panga aktsiate müügiks peetakse läbirääkimisi Soome Sampo-Leonia kontserniga. «Seda ma ei kommenteeriks,» ütles ta.
  Sampo-Leonia kontsern on ametlikult teatanud, et on panga- või liisingufirma ostuks kolmes Balti riigis valmis investeerima kuni 500 miljonit Soome marka ehk 1,3 miljardit Eesti krooni.
  Sampo Eesti Kindlustuse juhatuse esimees Olavi Laido lausus, et Eestis panga ostuvõimaluste uurimisega tegeleb Leonia Pank. «Ma ei tahaks prognoosida, kas poole aastaga oleks kontsern valmis Eestis panka omandama,» lisas Laido.
  Trigon Capitali peaanalüütiku Toomas Reisenbuki sõnul oleks kõige loogilisem Optiva ostja Ühispank. «Optiva Pangas saaks 30 protsenti kulusid maha tõmmata, kui pank ühineks mõne kohaliku suurpangaga ja ainsana tuleks siin kõne alla Ühispank,» lausus Reisenbuk. Ühispangale kuulub juba praegu 21 protsenti Optiva Panga aktsiapakist ning Eesti Panga ja Ühispanga vahelise kokkuleppe kohaselt müüakse see koos keskpangale kuuluva osalusega.
  Kui ostja oleks väljastpoolt, saaks kulusid vähendada suurusjärgus 10% ja see ei annaks märkimisväärset efekti, rääkis Reisenbuk.
  Optiva Panga juhatuse esimehelt Härmo Värgilt ei õnnestunud Äripäeval eile kommentaari saada, sest pangajuht pidi ootamatult kiiresti majast lahkuma. Sekretäri vahendusel kinnitas Värk, et tulemustest strateegilise investori leidmisel teavitatakse kõigepealt börsi.
  Rahvusvahelise Valuutafondiga (IMF) sõlmitavas uues majanduspoliitika memorandumis sisaldub samuti säte, et keskpank loobub osalemast kommertspanganduses.
  Valdur Laidi sõnul ei mõjuta memorandum konkreetseid läbirääkimisi osaluste müügiks. Memorandum sisaldab Eesti valitsuse ja ka keskpanga kavasid ja lubadusi, omapoolset survet valuutafond ei avalda.
  Eelmise aasta sügisel Eesti Investeerimispanga ja Forekspanga liitmisel Optiva Panka 255 mln krooni investeerides seadis Eesti Pank eesmärgiks müüa osalus edasi selle aasta lõpuks ning kinnitas, et keskpank ei kanna investeeringuga kahju. Hiljem on keskpank kinnitanud, et eesmärk ei ole aktsiaid iga hinna eest müüa ja mingit konkreetset tähtaega osaluse müügiks ei ole.
  Eesti Pangale kuuluva ligi 23,9 miljoni aktsia turuväärtus eilset aktsia 9,95kroonist börsi sulgemishinda arvestades on 237,6 miljonit krooni.
  Reisenbuki sõnul ei ole mõtet tingimata eesmärgiks seada osalus Optivas vähemalt sinna investeeritud raha eest maha müüa. «Kui hambad ristis tahta seda hinda, siis on suur võimalus ostjatest ilma jääda,» ütles ta.
  Reisenbuk lisas, et ei näe põhjust, miks peaks Optiva Panga eest maksma üle ettevõtte omakapitali, pigem on tõenäosus, et ostule eelneva ettevõtte hindamise käigus tuleb omakapitali vähendada. Oktoobri lõpu seisuga oli Optiva Panga konsolideerimata omakapital 349 mln krooni.
  Reisenbuk lisas, et samuti ei näe ta põhjust Optiva Panga aktsia hinna tõusuks.
  Praegusel hinnatasemel kaupleb Optiva isegi üle omakapitali taseme ehk Ühispangaga võrdselt, kuid Ühispangal on potentsiaal oma kasumlikkust hüppeliselt suurendada, mida aga Optiva kohta öelda ei saa, rääkis Reisenbuk.
  «Ma ei näe põhjust, miks Optiva Panga aktsionär olla,» lausus Reisenbuk.
  Optiva Panga võimalike ostjatena on varem räägitud ka kaks aastat tagasi Investeerimispanga aktsiate ostust huvitunud Saksa LB Kielist (Landesbank Schleswig-Holstein).
  LB Kieli juhatuse esimees Dietrich Rümker kinnitas septembris, et ei tunne Optiva vastu huvi, kuna kahel juhtival kommertspangal on Eestis nii suur turuosa, et Optivasse investeerimises ei nähta mõtet.
  Teise võimaliku ostjana välja pakutud Merita Panga juhid on samuti oma huvi Optiva vastu eitanud.
  Optiva Pangast kuulub ligi 7 protsenti AIG Private Banki (Ueberseebank) klientidele ja 4,4 protsenti Norma Grupile.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Peapiiskop emeeritus: peame moraalselt toime tulema
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Tuleb olla valvel, et me kriisiolukordades ei kaotaks iseenda ja ühiskonna inimlikku palet, kirjutab Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop emeeritus Andres Põder vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Pühin Arco Vara portfellist minema
Otsustasin oma portfelli koristada, et teha ruumi uutele investeerimisvõimalustele. Esimesena jäi minu luua ette kodumaine kinnisvaraarendaja Arco Vara.
Otsustasin oma portfelli koristada, et teha ruumi uutele investeerimisvõimalustele. Esimesena jäi minu luua ette kodumaine kinnisvaraarendaja Arco Vara.
Emöke Sogenbits: aga nii pikka jamade rodu pole ma oma elus veel näinud!
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
"Kriisis on hea näha, et vahet pole, mis tööd teed, juhtidel on sarnased probleemid. Ma ei taha olla ebatsensuurne, aga kõige kõige hullem juhtimise juures on see, et mida kõrgemal kohal sa oled, seda hullem mhh-magnet sa oled," alustas Metallitööstuse Hanza Mechanics Balti klastri juht Emöke Sogenbits.
Muljetavaldav debüüt: uus Range Rover Sport näitas närvekõditava etteaste käigus oma tegelikku võimekust
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Uus Range Rover Sport seljatas oma ülemaailmse debüüdi raames järjekordse närvekõditava väljakutse, ronides Islandil üle maailma suurima omataolise Karahnjukari tammi, pistes samal ajal rinda 750 tonni minutis langevate veevoogudega. Kriitilistel hetkedel haarduvuse kadumine tähendanuks uue sportliku linnamaasturi roolis istunud James Bondi ametlikule kaskadöörile Jessica Hawkinsile 90-meetrist langust tammi ülevoolukanali põhja.
Majutusidu Bob W ostab Eesti ettevõtte
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.
Täisautomaatsel tehnoloogial põhinev Soome majutusettevõte Bob W omandas Eesti suurima lühiajalisele majutusele keskenduva korterite operaatori Estonishing Stay, kindlustades sellega Eestis valdkonna turuliidri positsiooni, teatasid ettevõtted.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.