Ülo Toomsalu • 23. august 2000 kell 6:05

Sinivetikas surmas jalapealt Saaremaal lüpsilehma

Saaremaal Pihtla vallas Vanamõisas suri jalapealt lüpsilehm, kes oli joonud sinivetikat sisaldavat rannavett, kirjutab Postimees. Looma omaniku sõnul kukkus lehm otsekohe pärast vee joomist maha ega tõusnudki enam. Pärnusse saadetud vee- ja põhjamudaproovi ekspertiisi järgi suri loom sinivetikast tingitud mürgitusse. ASi Pärnu Sadam merejaama juhataja merebioloog Jüri Tensoni sõnul näitas ekspertiis kaht tüüpi mürgiste sinivetikate sisaldust. Mõlemad on ohtlikud nii loomadele kui ka inimestele. Üks liik, mis õitseb Läänemere keskel ja kandub tuulega randa, toimib maksamürgina. Suve teisel poolel hakkavad mereäärsetes loikudes arenema teist liiki vetikad, mida tuntakse närvimürkidena. Tensoni hinnangul sai Vanamõisa poolsaarel surnud loom nii maksa- kui ka närvikahjustuse. Pärnumaal Tõstamaa kandis suri mõni aasta tagasi ligi paarkümmend mullikat, kes olid joonud sinivetikat sisaldavat vett.

Hetkel kuum