Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Juht leiutab ja müüb

  Turundus ja sellega seonduv omandab Eesti ettevõtluses üha enam tähelepanu. Vähem räägitakse turundusjuhist kui isiksusest, kes mõjutab või peaks mõjutama mitmeid olulisi valdkondi ettevõttes nii strateegiliselt kui ka taktikaliselt.
  Klassikaliselt peaks turundusjuht tegelema toote arenduse ja pakkumise, hinnakujunduse, jaotuskanalite süsteemiga, ettevõttesisese ja -välise kommunikatsiooniga, inimeste valiku, arendamise, motiveerimise ja hindamise süsteemidega ning protsesside- ja protseduuride ladususe jälgimise ning kujundamisega. Lühidalt öeldes sellega, kuidas toode meie ettevõttest kliendi või tarbijani jõuab. Seega tegeleb turundusjuht juhtimise põhitegevustega ? eesmärkidest lähtuva planeerimise, organiseerimise, kontrolli ja liidriks olemisega. Sõltumata sellest, kas tema vastutada on kõik eelpool loetletud valdkonnad või ainult osa nendest.
  Ettevõtte kontekstis tuleb rollide ja ülesannete jaotamisel lähtuda eelkõige otstarbekusest, püstitatud eesmärkidest, inimeste ambitsioonidest ja teadmistest, oskustest, hoiakutest ning võimekusest. Ettevõtte juhil peaks olema nägemus ettevõtte turundustegevuse põhimõttelistest eesmärkidest ja jaotusest oma ettevõttes. Kui nägemus on olemas, saab otsustada, kas neist eesmärkidest ja tegevustest lähtudes on otstarbekas palgata eraldi inimene või jagada vastutusvaldkonnad, võimu- ja vastutusepiirid mitme inimese vahel.
  Igal juhul on oluline, et keegi juhib turundustegevust pikemaajalisi eesmärke arvestades sihikindlalt, süsteemselt ja terviklikult.
  Vastasel juhul võib iga üksus eraldivõetuna hästi tööd teha, kliendid ei ole aga sellegipoolest rahul.
  Kui turunduslik idee on jäänud ettevõttesiseselt müümata, jooksevad strateegiad ja taktikalised plaanid liiva või käivituvad osaliselt. Töötajad idee teostajatena ei saa aru, mida, miks ja millal tehakse ning kes ja kuidas teeb.
  Turundusjuhi ideed ja mõtted on inimestele võõrad ja peavadki olema, sest turundus tegeleb eelkõige ?homse? kujundamisega. Seega on turundusjuhi esmane roll müüa oma ideid nende elluviijatele ehk ettevõtte töötajatele.
  Autor: Hille Luht
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Äripäeva kirjastus jagab kiirematele juhtimis- ja elutarkust poolmuidu
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
Ega tühi kott püsti seisa. Kui tunned, et sul on toss väljas või ulub kingikotis tuul, lase Äripäeva kirjastusel end aidata. Kui sind järgnevad raamatud ei kõneta, võta lahti kirjastuse e-pood, et sealt lihtsa vaevaga oma lemmikud ostukorvi laduda.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Uus ärikogukond ReStaffy aitab ettevõtetel kiirelt ja kvaliteetselt erinevaid teenuseid müüa ja sisse osta
Idufirma ReStaffy lõi rahvusvahelisel platvormi, kus ettevõtted saavad tasuta kuulutada, milliseid teenuseid või tööülesandeid soovivad nad teistelt firmadelt sisse osta (ingl keeles outsoursing) ja milliseid teistele hoopis müüa.
Idufirma ReStaffy lõi rahvusvahelisel platvormi, kus ettevõtted saavad tasuta kuulutada, milliseid teenuseid või tööülesandeid soovivad nad teistelt firmadelt sisse osta (ingl keeles outsoursing) ja milliseid teistele hoopis müüa.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.