Peeter Koppel • 8. oktoober 2000 kell 22:00

Nasdaq kukkus nädalaga 8,5

Ühendriikide aktsiaturgudel jõudis reedel lõpule viies järjestikune langusnädal.

Nädala viimasel tööpäeval avaldatud pingelised tööturunäitajad andsid taas tunnistust inflatsiooniohust ning ühtlasi käivitasid järjekordselt spekulatsioonid võimalikust intresside tõstmisest Föderaalreservi poolt.

Intressitundlikud finantssektori aktsiad reageerisid New Yorgi börsil neile spekulatsioonidele langusega, mille tulemusel Dow Jonesi tööstuslik keskmine lõpetas kauplemispäeva 1,2 miinuses 10 596,54 punktil.

Tehnoloogiakeskse Nas-daqi viisid järsku langusse tugevalt kahanenud ootused ettevõtete kasumite suhtes, mis on jätkuvalt tingitud nõrgast eurost, kõrgetest intressimääradest ning kõrgest nafta hinnast. Languse eesotsas olid reedel telekommunikatsioo-ni-, interneti- ja pooljuhisektorite aktsiad.

Nasdaqi üldindeks lõpetas reedel 3,2-lise kukkumisega 3361,01 punktil.

Stockholmi börs langes maailma aktsiaturgudelt saadud negatiivsete signaalide tõttu. Börsi üldindeks kukkus 1,32 5422,02 punktile.

Tugevaima surve tekitasid börsile IT- ja telekommunikatsioonisektor.

Helsingi börs lõpetas eelmise nädala viimase kauplemispäeva langusega. HEX-üldindeks langes 3,5 protsenti 12 625,04 punktile.

Telekommunikatsioonioperaator Sonera aktsia lõpetas 6,6 protsenti madalamal 27,29 eurol. Sonera aktsia on jätkuva surve all, kuna ettevõte on hetkel taotlemas kolmanda põlvkonna mobiilsideoperaatorilitsentse Itaalias, Norras, Rootsis ja Portugalis, ning see toob lähiajal kaasa vajaduse väga suurteks investeeringuteks.

Hetkel kuum