Kas Eestis on vaja seitsme- või kaheksakohalist telefoninumbrit?

04. jaanuar 2001, 00:00

Äripäev Online?i foorumis puhkes mõttevahetus, kas Eestis peaks kasutusele võtma senistele seitsmekohalistele lisaks ka kaheksakohalised telefoninumbrid. Küsimus on numbrimahtudes ? kui inimesel või firmal on mitu numbrit (tavatelefon, mobiil, faks, mobiilfaks jne), siis saavad seitsmekohalised numbrid varsti otsa. Samas arvab Rain Rebane Eesti Telefonist, et seniste geograafiliste numbrite puhul piisab seitsmekohalistest. Kui Eesti peaks 2004. aastal minema üle mittegeograafilistele numbritele (numbriga saab liikuda riigi piires ja võrgust võrku), siis võetakse kasutusele ka kaheksakohalised numbrid.

Minu meelest jääb 7kohalistest telefoninumbritest selgelt puudu. Kokku on neid 10 mln, mis ühtlase jaotumise korral lubaks igale Eesti elanikule ca 6 numbrit. See võib täna tunduda piisav, ent tulevikus kindlasti mitte. Mis on üldse 6 numbrit: juba praegu lauatelefon kodus ja tööl, mobiil ? seega 3 on sama hästi kui hõivatud. Kui mobiil ei käi 7kohaliste numbrite alla, vaid 6kohaliste alla, siis on tõepoolest miljon lisanumbrit juures. Kui jäävad lühinumbrid, siis on kolmekohaliste puhul veel 1000 numbrit, neljakohaliste puhul veel 10 000 jne. Prognoosin, et kümne aasta pärast tuleb uus telefoninumbrite reform ja käiku võetakse ikkagi 8kohalised. Mati Feldmann

Pigem võtab iga kolmekohaline number ära 10 000 numbrit, millised võiksid selle kolmese kombinatsiooniga alata. Samuti iga 4kohaline ?võtab ära? 1000 numbrit jne. Nii et reaalseid numbreid ei tule kuidagi 10 miljonit kokku, vaid oluliselt vähem. Kalle

Kallel on omamoodi õigus ega ole ka. Naturaalarvude teooria seisukohalt on õigus, sest 0 000 112 on sama mis 112. Telefonikettal on siiski ka nullid numbrid, nii et 0 000 112 ja 112 võivad teoreetiliselt viia välja erinevate aparaatide juurde. Kuigi ilmselt praktikas niisuguseid nullidega numbreid välja andma ei hakata. Mati Feldmann

Kui on olemas number 112, siis ei saa olla numbrit 112 xx xx. Seda pidasin silmas. Ja numbrit 00 00 112 ei saa ka olla, sest ?00? on teatavasti kaugekõne prefiks. Seda vähem neid 7kohalisi olla saab. Isiklikult kaldun ka arvama, et 7kohalistest numbritest tuleb puudus kätte kiiremini, kui ette kujutada oskame. Kalle

kommentaar

Rain Rebane
Eesti Telefoni võrgustrateegia talitus direktor

Geograafilisi numbreid jätkub Eestis 7kohalise numeratsiooni korral piisavalt. Mittegeograafiliste numbrite osas rakendatakse lisaks osaliselt 8kohalist numeratsiooni. Isegi sellisel korral jääb veel piisavalt numbrivahemikke reservi, mida saab tulevikus muuks otstarbeks kasutada. See oleks nii operaatoritele kui ka tarbijatele kõige vähem muudatusi toov lahendus. Näiteks välistaks see 9kohaliste mobiilinumbrite muutmise vajaduse.

http://www.aripaev.ee/foorum/yldfoorum/853.html

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing