Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Mugav köök tõuseb au sisse
Köök kui funktsionaalne keskkond muutub läbi aja vastavalt inimeste tavadele, kommetele ja nõudmistele. Kui veel sajandi algul oli ühes korralikus köögis ka puudega köetav pliit ja soemüür, siis tänapäeval võib neid leida vaid suuremates eramutes ja sedagi valdavalt maapiirkondades. Samas on köök meil alati au sees püsinud oma kindla sotsioloogilise funktsiooniga kui pere koosolemiskoht.
Raha võimu pealetung meie ühiskonnas, mis väljendub ka pereliikmete järjest kahanevas koosolemisajas, on jätnud oma jälje ka kööki. Söögilaua asemele või kõrvale on tekkinud nn baarilett, mille taga on hea üksi kiirelt võileiba haugata. Mõned aastakümned tagasi levis läänemaailmas loobumine pliitidest ja muust köögitehnikast. Ainuvalitsejaks sai kiirtoitu serveeriv mikrolaineahi. Usuti, et söömine liigub tulevikus sootuks koduseinte vahelt välja restoranidesse. Nüüdseks on nähtud sellise eluviisi negatiivseid tagajärgi ja taas on ausse tõusmas hea tehnikaga varustatud köök koos suure söögilauaga.
Uut kööki valides ja sisustades tasub kriitilise pilguga üle vaadata kööginõude tagavarad ? kas tasub säilitada kõiki tasse, taldrikuid, potte, panne, mida te pole aastaid kasutanud. Tänapäevane köök ajab üldjuhul läbi palju vähemate kappidega. Saab juurde avarust ja on odavam ka.
Mööblit valides soovitan võrrelda hinnalt ja välimuselt erinevaid kööke.