Merko aitas börsi hädast välja

Raivo Sormunen 30. jaanuar 2001, 00:00

Tallinna börsil ignoreerisid eile investorid eelmise nädala Ericssoni pessimistlikku uudist Eesti suurima eksportööri Elcoteqi tööta jätmise osas peaaegu täielikult ning olid 17,5 mln krooni suuruse päevakäibe juures valdavalt positiivselt häälestatud.

Äripäeva indeks tõusis päeva jooksul 0,28 467,87 punkti tasemeni.

Kuigi tehingute koguarvult, mis küündis 91ni, oli eile viimase kahe ja poole nädala igavaim päev, jätkus turul nii suuri tõusjaid kui ka langejaid.

Suurima tõusu tegi läbi Merko Ehituse aktsia, mis kerkis positiivse eelmise aasta majandustulemuse valguses 39 kroonilt 41,5 kroonini ehk 6,4. Aktsiahind sulgus uuel tipptulemusel pärast 1997. aasta novembrit. Merko Ehitus kasvatas tänu möödunud aasta üllatavalt heale IV kvartalile oma eelmise aasta kasuminumbri 65 mln kroonini, mis on võrreldes 1999. aasta näitajaga ligi 300 parem.

Tugevalt rühkis eelmisel aastal edasi ka ettevõtte käive, küündides 2000. aastal 1,42 mld kroonini olles 94 suurem kui 1999. aasta vastav näitaja.

Tugeva käibe tõusu taga on suuresti Merko Ehituse laienemine Läti ja Leedu turule, kus ta ehitas aastaga 400 mln krooni eest. See tugevdab firma liiderkohta Eestis ja on aluseks, et ettevõtte käive kasvab ka edaspidi Eesti ehitusturu mahust kiiremini. See aga annab positiivse signaali investorile.

Hea tõusu tegi eile läbi ka Hansapanga aktsia, mis tõusis 1,6 141,25 krooni tasemele. Aktsia käive andis enam kui poole börsi kogukäibest ulatudes 8,6 mln kroonini. Väikse korrektsiooni tegi pärast eelmise nädala kahe viimase päeva langust ka Norma aktsia. Aktsia langustrend pidurdus ning aktsiahind tugevnedes päevaga 0,4 sulgudes 48 kroonil.

Tugev langus saatis eile aga Eesti Telekomi aktsiat, mis ligi 5 mln kroonise päevakäibe juures kaotas oma hinnas 2,8 ja taandus 87 krooni tasemele.

Euroopa turgudel püsisid telekommunikatsioonisektori aktsiad eile igatahes suhteliselt stabiilsetel tasemetel ning selle taha langus end varjata ei saa. Tegu võib olla lihtsalt mõne suurema müügiorderiga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:04

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing