Lumi mattis enda alla börsi käibe

Raivo Sormunen 05. veebruar 2001, 00:00

Töönädala viimasel päeval Tallinnas maha sadanud paksu lumega kattus ka Tallinna börs, olles reedel uniselt vaikne kuid see-eest siiski valdavalt optimistlikult häälestatud. Tõusvad aktsiad lõid reedel langevaid 7:4le ning Äripäeva indeks kosus päevaga 0,19, sulgudes 469,22 punktil.

Börsipäeva käive oli 92 tehingu käigus üks selle aasta madalaimaid, küündides vaid veidi üle 7,5 mln krooni. Kuid tehingute arvu enam-vähem rahuldav tulemus näitas seda, et reedel domineerisid börsil peamiselt vaid väiksemat sorti tegijad.

Päeva kauplemist statistiliselt analüüsides tuli välja, et 92st börsil registreeritud tehingutest olid pooled väiksema mahuga kui 25 000 krooni ning 23 tehingu maht ei küündinud 10 000 kroonini.

See näitab, et investeerimisfirmadepoolne teenustasude alandamine on oma kerge avalöögi andnud, kuid inimesed on veel passiivsed tegemaks otseseid investeeringuid börsile. Siin tuleb rõhutada just sõnu otsene investeerimine kuna elukindlustuspreemiate ja pensionifondide kiire kasv annab kinnitust, et kaudselt aktsiaturule investeerimine on inimeste hulgas viimasel ajal hulga populaarsust juurde võitnud. Samuti ei saa mainimata jätta ka börsispekulante, kes suhteliselt rahulikul Tallinna börsil suuri teenimisvõimalusi ei näe ja kauplevad suurematel ja võimalusterohkematel börsidel.

Nädal otsa langenud ning neljapäeval stabiliseerunud Eesti Telekomi aktsia pöördus reedel üles ja oli oma 1,2 tõusuga põhinimekirja parim. Aktsia sulgemishinnaks kujunes 1,9 mln kroonise käibe juures 86 krooni.

Neljapäeval peaks Telekom avaldama oma eelmise aasta majandustulemused, kus sideturu avamise mõju veel paraku ei kajastu.

Börsi aktiivseim oli reedel Hansapank, mis 3,2 mln kroonise käibe najal tõusis 143 kroonini ehk kõrgeima tasemeni pärast eelmise aasta veebruari. Nädalaga tõusis aktsia 2,9 ja on lootust, et tõusmine kaua aega ületamatuks jäänud 145kroonise vastupanupiirini annab aktsiale tõuke ka veel kõrgemale ronida.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:06
Otsi:

Ava täpsem otsing