Suurtehingu ootuses

Kaivo Kopli 23. veebruar 2001, 00:00

Hansapanga juhatuse esimehe Indrek Neivelti sõnul ?ei ole küll keegi huvitatud superpanga tekkimisest? ning seega müüakse üks pank maha. ?Hansapanga ja Ühispanga klientidele ja töötajatele Eestis ei juhtu mitte midagi. Mingisugust ühinemist ei tule ja kliendid võivad rahulikult magada,? ütles Neivelt. Kas müüki läheb Hansa- või Ühispank, seda Neivelt ei öelnud.

Suprema peaanalüütiku Veikko Maripuu hinnangul tuleks panga ostjate puhul esimese variandina kõne alla Nordea.

Küsimusele, kas Merita on pidanud kõnelusi Ühispanga võimalikust ülevõtmisest, vastas Merita Tallinna filiaali juhatuse liige Juhani Seilenthal, et praegu oleks liiga vara neid kõnelusi pidada ning ega neid ka ei kommenteeritaks. ?Üldine majandusteooria ütleb, et kõik on ostetav ja müüdav,? vastas Seilenthal küsimusele, kas on Ühispank praegu ahvatlev ostuobjekt.

?Vara öelda, kuidas see tehing Eestit puudutab,? ütles ka Sampo Panga juhatuse esimees Härmo Värk, oskamata kommenteerida, kumb pank müüakse. ?Meie pole ülevõtmise kõnelusi veel pidanud,? ütles Värk.

Ühispanga president Ain Hanschmidt kinnitas, et tal pole olnud mingeid kontakte Nordeaga. ?Me oleme ikkagi 100% SEBi tütarfirma. Me ei ole midagi teinud,? tõdes Hanschmidt. Ta lisas, et on ka ise arvamusel, et 30% turuosaga Ühispanga ja 60% turuosaga Hansapanga liitmine ei tule klientidele kasuks.

?Raske öelda, kumb neist müüki pannakse. Hansapank on muidugi suurema turuosaga ja efektiivsem praegu, aga teiselt poolt on neil palju väikeaktsionäre ja kõik sõltub ka hinnast. Meie pluss on see, et me oleme 100% integreerunud SEBi,? ütles Hanschmidt.

Endine Hansapanga juhatuse liige, praegune investeerimispanga LHV osanik Rain Lõhmus on veendunud, et kui müüa tuleb, siis tehakse seda Ühispangaga.

Samas tõdes Trigon Capitali peaanalüütik Toomas Reisenbuk, et kui müüki läheks Hansapank, oleks huvi palju suurem ? ostjatena võiksid kõne alla tulla mitmed Kesk-Euroopas tegutsevad suurpangad, nagu USA CityBank, Saksa Commerzbank, Itaalia Unicredito. Ka endine Hoiupanga peajurist Marcel Vichmann pidas võimalikuks mõne Saksa panga ostuhuvi, kuid tõenäolisemad ostjad on tema arvates kas Sampo või Nordea.

Nii Neivelt kui ka Hanschmidt kinnitasid, et ametlikult on otsus SEBi ja Swedbanki Balti piirkonna tuleviku osas langetamata. ?Kui vaadata oma kogemusele, Tallinna Panga ülevõtmisele, siis esimesena keskendusime ka meie Eesti turule ja alles seejärel hakkasime vaatama, mis saab Lätis-Leedus. Usun, et samamoodi on praegu ka Rootsis,? rääkis Hanschmidt.

Kuna SEB ja Swedbank on esindatud ka Lätis ja Leedus, siis võib huvitavaid arenguid tulla ka seal. Neivelt pidas üheks võimalikuks stsenaariumiks, millega edasi minna, Läti Hansabanka ja Unibanka ühinemist. Kas ühinemine Lätis tuleks kasuks Hansapangale, seda on Neivelti sõnul raske öelda, sest ta pole selle peale mõelnud.

Leedus peatas valitsus Taupomasis Bankase Hansapangale müümise läbirääkimised. Küsimusele, kas Hansapank on huvitatud nende kõneluste jätkamisest, vastas Neivelt: ?See sõltub kõik sellest, mis edasi toimuma hakkab.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:11
    Otsi:

    Ava täpsem otsing