Laenu- ja liisingukommentaar

Tõnis Oja 01. märts 2001, 00:00

Jõulumüügihooaeg on möödas ning pangad ja liisingufirmad on uute toodete turuletoomise osas hinge tõmbamas. Sügishooaja sooduspakkumised on lõpetatud ning näiteks AVIS Liisingust autot nullintressiga liisida ei saa.

Kommertspankade laenujääk kasvas jaanuaris Eesti Panga andmetel 0,2 protsenti 34,3 miljardi dollarini (detsembris kahanes laenujääk 2,9 protsenti). Äriühingutele antud laenude kogujääk kahanes 1,6 protsenti 15,7 miljardi kroonini (detsembris kahanes see 4,8 protsenti).

Eraisikutele antud laenude maht kasvas jaanuaris 0,6 protsenti 6,7 miljardi kroonini. Kroonilaenu keskmine intress kahanes jaanuaris eraisikule 0,29 protsendipunkti, 11,29 protsendini. Eluasemelaenu keskmine krooniintress kahanes 0,6 proptsendipunkti, 11,2 protsendini; eurolaenude intress aga 0,3 protsendipunkti, 10,0 protsendini.

Tarbimislaenud läksid aga jaanuaris kallimaks ? keskmine kroonilaenu intress kerkis 1,1 protsenti 14,2 protsendini.

Varasemetel aastatel pandi suuremat rõhku eluasemelaenudele. Eluasemelaenu väljastamine on suhteliselt väikese riskiga, sest tagatis on kindel ja inimesed mõtlevad enne eluasemelaenu võtmist hoolikalt järele. Eluasemelaenude kasvupotentsiaal on majanduse praegusel tasemel aga küllaltki piiratud. Nii suure sissetulekuga inimesi, kes on võimelised võtma sadade tuhandete kuni mitme miljoni krooni suurust laenu, on tänapäeval siiski suhteliselt vähe. Samas on inimeste keskmine sissetulek juba niipalju kasvanud, et massiline krediitkaartide väljastamine tasub ennast ära. Kindlasti on palju neid inimesi, kes hindasid oma võimeid üle, ning peagi võime ilmselt lugeda uudiseid selle kohta, et inimesed ei ole võimelised oma laene tagasi maksma. Pangad maandasid aga oma riske krediitide kõrge intressiga. Kuigi tarbijalaenude arvelt võib tulla massiliselt halbu laene, on need väikesed ja tugevad pangad elavad need hõlpsasti üle. Kuidas aga on inimestega, seda on raske öelda.

Eraisikute laenutabel

Ettevõtete laenutabel

Liisingutabel

Laenu ja liisingutabelid on esitatud PDF formaadis, kui Teie browser ei toeta seda formaati soovitame installeerida siit oma arvutisse Adobe Acrobat Reader

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:12
Otsi:

Ava täpsem otsing