Kaivo Kopli • 8. aprill 2001 kell 22:00

Ühispank jätkab vana juhtkonnaga

?Jah, ma jätkan Ühispanga presidendina,? ütles Hanschmidt pärast endises koosseisus tagasi valitud nõukogu esimest koosistumist reedel. Hanschmidti sõnul ei ole nõukogul soovi uut panga presidenti ametisse panna.

Aktsionärid, keda niisama hästi kui täielikult esindab vaid SEB, valisid kaheksaliikmelise nõukogu, milles ei vahetunud ükski liige. Heaks kiideti ka 2000. aasta majandustulemused ning nimetati audiitorkontrolli läbiviijaks PricewaterhouseCoopersi audiitor Urmas Kaarlep. Ka möödunud aastal tegi Ühispanga auditi PricewaterhouseCoopers, mis on ka SEBi audiitoriks. Varem oli audiitoriks Deloitte&Touche.

Hanschmidti sõnul ei väljendanud aktsionärid mingil moel pahameelt eelmisel aastal saadud ligi 100 miljoni krooni suuruse kahjumi pärast. Aktsionärid ei esitanud ka küsimusi SEBi ja Swedbanki ühinemise ning Ühispanga tuleviku kohta.

Tegelikult polnudki õieti kedagi, kes küsimusi esitaks, sest märtsi lõpu seisuga kuulub SEBile 98,44% aktsiatest. Ühispanga juhi sõnul soovib SEB endiselt saada 100% aktsiate omanikuks. 0,92% aktsiatest kuulub Clearstream Banking Luxembourg S.A. klientidele, 0,21% Merita panga klientidele ning iga ülejäänud aktsionäri osalus jääb alla 0,05%.

Hanschmidti kinnitusel on otsust kas Ühispanga või Hansapanga müügi kohta oodata teisel poolaastal. SEBi aktsionärid peaksid ühinemise juuni algul kinnitama, seejärel nelja kuu jooksul peaks tulema luba Brüsselist. ?Eesti osas pole enne seda midagi oodata. Ma arvan, et meil on täiesti hea situatsioon,? ütles Hanschmidt.

Kommenteerides ajakirjanduses esitatud väidet, et SEBi omanikud Wallenbergid on vihased niinimetatud Kolbakovi kohtuprotsessi pärast, milles Ühispangalt nõutakse üle 50 miljoni krooni, ütles Hanschmidt, et tal küll sellist tunnet ei ole. ?Pole sellist asja. Ma ei tea äris selliseid väljendeid, et keegi on vihane,? märkis Hanschmidt, kelle saatusega ei olevat omanikud seda kohtuasja küll sidunud. ?Aga ega me muidugi ei oleks õnnelikud, kui mingi pettusega võidetakse meilt väga suuri summasid,? lisas ta.

Varem avaldatud 2000. aasta majandustulemuste kohaselt oli varade mahult vaid kolm korda Hansapangast väiksema Ühispanga tulemus Hansapangast üle 10 korra kehvem. Ühispanga varade maht oli möödunud aasta lõpus ligi 16 miljardit krooni, Hansapanga oma 44 miljardit. Kui Ühispank tõi möödunud aastal omanikule ligi 100 miljonit kahjumit, siis Hansapank andis ligi 1,3 miljardit kasumit.

Hanschmidt on nimetanud möödunud aastat nii raskeks kui ka huvitavaks. ?See oli restruktureerimise aasta, mil me saime sügisel 100protsendiliselt SEB-grupi liikmeks. Panga usaldusväärsus suurenes,? ütles Hanschmidt.

Tema sõnul ulatus Ühispanga eelmise aasta tegevuskasum 281 miljoni kroonini, kuid eelkõige varasemate aastate halbade laenude provisjoneerimise tulemusena osutus panga kahjumiks 90,4 miljonit ning kogu Ühispanga grupi kahjumiks 99 miljonit krooni. ?Jooksvalt teeme seega hästi tööd,? ütles Hanschmidt.

Hetkel kuum