Teenuse importija käibemaksukohuslus on täiesti uus asi

10. oktoober 2001, 13:16

Ainuke täiesti uus asi käibemaksuseaduse uues variandis on teenuse import Eesti maksumaksja tähenduses, alustas Rimess MRI audiitorfirma maksukonsultant Aule Kindsigo oma ettekannet Äripäeva käibemaksuseminaril Sakala keskuses.

Kui on näiteks uus firma, kes pole ainsatki arvet välja kirjutanud, kuid ta on ostnud välismaalt teenuse vähemalt 250 000 krooni eest, tuleb firma esindajal minna maksuametisse ja võtta end käibemaksukohuslaseks, ehkki tal Eesti sees veel nii suurt käivet polegi, selgitas Kindsingo.

Kauba impordil on käibemaksukohuslus kogu aeg olnud. 'Samas ei tule kohe hakata maksu maksma,' jätkas Kindsigo. Teenuse import on teenuse saamine Eesti maksukohustuslase poolt mitteresidendilt, v.a nende saamine mitteresidendi Eestis asuva püsiva tegevuskoha kaudu.

Näiteks on teenuse import intellektuaalse omandi üleandmine (või kasudata andmine), reklaamiteenus, konsultatsiooni-, raamatupidamis-, õigus-, audiitori-. inseneri-, andmetöötlus- või infoteenus või elektroonsel teel info edastamise teenus.

Praeguse ekspordinimekirjaga võrreldes on sees inseneriteenus, välja on jäänud turu-uuring, mis aga on sisuliselt infoteenuse nime all uues variandis.

Teenuse impordiks loetakse Kindsigo sõnul veel näiteks ka tööjõu vahendamine, kindlustusteenus, ka edasikindlustus. Samas kindlustusseaduse järgi on see maksuvaba teenus, siin on vastuolu.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing