Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Käibemaksuseadus lubab tõlgendusi

  Nii näiteks võib raamatupidamisteenuseid osutav ettevõtja saada kogu käibemaksu tagasi nii uue auto ostmisel kui selle võtmisel kapitalirendile, lisaks veel 2/3 sellest käibemaksust, mis ta on tasunud bensiini ostmisel.
  Raamatupidaja võib aga juba jaanuaris ootamatult avastada, et nende arvutis olev raamatupidamisprogramm ei ole midagi kuulnud seadusemuudatusest, mille järgi tuleb pidevalt ostetava kauba ostmise kulud kanda jooksva kalendrikuu arvele, aga käibemaksu saab maha arvestada järgmise kuu seitsmendal kuupäeval.
  Eilsel Äripäeva seminaril osalejad tundsid huvi ka selle vastu, millal saab tutvuda uue käibemaksu deklaratsiooni vormiga, mis peaks uuest aastast olema iga raamatupidaja ja finantsjuhi igapäevane töövahend, kuid mille vormi pole rahandusministeeriumist veel välja antud.
  Neile ja teistele küsimustele andsid seminaril vastuseid nii maksuametnik, maksukonsultandid kui õigusteaduste doktor, kellest igaüks kommenteeris ka konkreetset osa uuest käibemaksuseadusest.
  Tartu Ülikooli lektor Lasse Lehis tunnistas, et seaduses on vajakajäämisi, seni on puudu mõned vajalikud määrused ning rakendussätted. Seaduse suurimaks plussiks nimetas Lehis üldpõhimõtet, et käibemaksuga topeltmaksustamise juhtumeid jääb järjest vähemaks. ?Käibemaksu maksmine ei peaks olema mitte ettevõtja, vaid tavatarbijast inimese kanda,? ütles Lehis, kelle sõnul vähenevad uue seadusega ka maksusoodustuste ja -vabastuste nimekirjad, mis omakorda toob kaasa maksukoormuse tõusu.
  Samas loetakse uuest aastast maksuvaba käibe hulka mitte ainult eluruumide, vaid ka asutuste ruumide rendileandmist. Maksuvabastust ei kohaldata vaid majutusteenuste osutajatele.
  Arthur Andersen Eesti ASi maksukonsultant Sirje Pulk tõi kinnisvara üürimisest ja võõrandamisest rääkides välja juba praegu uude käibemaksuseadusesse sissekirjutatud vastuolu. Nimelt on kirja pandud juhtumid, mil kinnisasja võõrandamisel ei kohaldata maksuvabastust, kuid viited mõistetele ?ehitis? ja ?krunt? on võetud ehitus- ja planeerimisseadusest, mis uuel aastal enam ei kehti.
  ?Käibemaksuseaduses puudub ka selgitus, mida teha siis, kui ettevõtja ei taha enam ruume rentida, kuidas ta peaks käituma,? esitas Pulk retoorilise küsimuse.
  Täiesti uue osana seisab seaduseparagrahvides teenuse importimise ja selle pealt käibemaksu arvestamise teema. Käibemaksu peavad hakkama tasuma kõik need, kes toovad Eestisse näiteks kindlustus-, reklaami-, konsultatsiooni-, telekommunikatsiooni- või volinikuteenust. ?Imporditavad teenused, mille pealt tuleb käibemaksu tasuda, on samad, mis on praeguses eksporditavate teenuste nimekirjas,? selgitas Rimeless MRI maksukonsultant Aule Kindsigo.
  Samas jäid selgelt ühese vastuseta eilsel seminaril saalist tulnud ärimeeste küsimused selle kohta, kas ja kuidas maksta käibemaksu juhul, kui välismaalt tuleb Eestisse seadmete paigaldaja või Eesti firma ostab välismaalt näiteks ekspedeerimise teenust.
  Õigusteaduste doktorina oli Lasse Lehis väga kriitiline seaduses tehtud erandi suhtes, mis puudutab sae- ja metsatööstusi: ?Kitsa valdkonna ettevõtjatele antakse soodustus, nende eest peab riigile käibemaksu tasuma ostja. See on ebaõiglane ja kasulik just puidutööstustele.?
  Uute mõistetena on seaduses kirjas omatarve ja teenuse osutamine iseendale. See annab ettevõttele endale või füüsilisest isikust ettevõtjale seadusliku õiguse kasutada oma kaupu ja teenuseid.
  KPMG Estonia maksukonsultant Kadri Arula selgitas eilsel käibemaksuseminaril, et autodega seotud tehingutes on uude seadusesse tulnud uusi nüansse. Kõige olulisem muutus on see, et alates jaanuarikuust saab kapitalirendi puhul tööks soetatud sõiduautodelt kaks kolmandikku käibemaksu maha arvata, seni sai käibemaksu maha arvata vaid kasutusrendilt.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Eesti 200 juht: Kaja Kallasel on riigi pikaajalised kulud käest läinud
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Pärast märtsivalimisi saab järgmine valitsus Kaja Kallaselt ja Reformierakonnalt pärandiks eelarve, kus suurtele seadustesse sisse kirjutatud kulutustele ei ole reaalset katet. Vastutustundlikust valitsemisest on ka Reformierakonna juhtimisel alles jäänud vaid mälestus, kirjutab Eesti 200 esimees Kristina Kallas.
Tööhõiveraporti ootuses sulgusid peamised USA indeksid madalamal
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Wall Streeti peamised indeksid sulgusid neljapäeval madalamal. Investorid ootavad nüüd tööministeeriumi tööhõiveraportit, mis ilmub reede hommikul.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Pevkur esitab välisluure juhiks Kaupo Rosina
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Kaitseminister Hanno Pevkur otsustas välisluureameti uue juhi kandidaadiks esitada Kaupo Rosina.
Raadiohommikus: meie mees Kiievis ja inflatsiooni kasvupind
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Äripäeva raadio reedeses hommikuprogrammis pakume kuulajatele intervjuusid julgeoleku, inflatsiooni ja kaubanduse teemadel.
Inimestel avaneb võimalus suurendada teise pensionisamba makseid
Valitsus kiitis heaks eelnõu, mis võimaldab inimesel suurendada oma teise pensionisamba makseid kas nelja või kuue protsendini.
Valitsus kiitis heaks eelnõu, mis võimaldab inimesel suurendada oma teise pensionisamba makseid kas nelja või kuue protsendini.

Olulisemad lood

Euroopa Liit leppis kokku nafta hinna ülempiiris ja uutes sanktsioonides
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.
Euroopa Liidu liikmesriigid leppisid kokku, et kehtestavad Vene naftale hinnalae, ikka püüdlusest vähendada Kremli tulusid. Hinnalagi on osa kaheksandast Moskva-vastaste sanktsioonide paketist.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.