Ülar Lauk • 15. november 2001 kell 11:54

WTO Katari konverents lõppes globalistide võiduga

Kuus päeva kestnud 142 riigi kaubandusministrite läbirääkimismaraton lõppes edukalt. Industriaal- ja arengumaad jõudsid põhimõttelisele kokkuleppele alustada uut vooru läbirääkimisteks maailma kaubanduse liberaliseerimise üle, kirjutab Vedomosti.

Seattle konverentsi täieliku läbikukkumise järel 1999.aastal tundus, et rikaste ja vaeste riikide vahelised vastuolud ei lase neil kuidagi ühist keelt leida. Katari konverentsil selgus, et sellest osavõtjad siiski usuvad WTO üldistesse väärtushinnagutesse st usuvad et turureformid ja ülemaailmne kooskõlastatud kaubanduspoliitika on kõigile kasulik.

Maailmapanga ökonomistid arvestavad, et eelseisvate läbirääkimiste eduka lõpu korral suurenevad maailma majanduse sissetulekud 2015 aastaks 2,8 triljoni dollari võrra.

Eile sõlmitud kokkulepped on esialgu vaid psühholoogilist laadi. Nüüd tuleb kõigil WTO liikmesriikidel lahendada vaidlusalused küsimused konkreetselt: põllumajandus- ja tööstussaadustele kehtestatud imporditollidest kuni dumpinguvastase seadlusandluse ja bürokraatiliste barjääride vähendamiseni.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2001/11/15-28-02.html>

Hetkel kuum