• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaitsevägi olgu karjääri alus

  Tänavune suurim reservväelaste õppekogunemine lõppes oktoobris. Koondnime ?Viru 2001? kandnud õppus tõi end sõjanduses täiendama rekordarvu mehi Järva- ja Jõgevamaalt, Ida- ja Lääne-Virust, seda nii rea- kui ohvitserkoosseisust.
  744 kordusõppuslase hulgas koolitas end ka 198 järvamaalast. Jahmatama panid sootuks teised arvud: kui esialgne kava oli saada õppustele 661 meest, siis selleks saatis kaitseministeeriumi kirde riigikaitseosakond välja 1491 kutset.
  Neist rohkem kui 300 reservväelast, tervelt kolm kompaniid Eesti kaitseväge, ei ilmutanud mingit elumärki. Arstlikku komisjoni tuli 1173 meest, kellest kutse õppustele ilmuda anti 987, ülejäänud langesid välja küll selja-, südame- ja muude hädadega, mille otsene põhjus sageli ka liigne kehakaal.
  Nagu nimetatud, osales õppustel 744 reservväelast, sest veel 243 langes viimasel hetkel teatatud, osa ka teatamata põhjustel ära.
  Kirde riigikaitseosakonna mobilisatsiooniosakonna juhataja Peeter Kalvet märkis seepeale, et aastate kogemus õpetab, et alati tulebki kutseid saata suure varuga. Ja osakonna Järvamaa büroo juhataja kt Uku Talvik lisas, et alati on mõni, kes siis, kui kordusõppuste kutse saab, ikka ja jälle haigestub.
  Mõlemad palgalised kaitseväelased kinnitasid, et raha on peamine põhjus, miks õppustest kõrvale hiilitakse. Sest riik ei suuda tasuda töölt eemal oldud aja eest sellist summat, mida mehed harjunud palgapäeval vastu võtma ja pere eelarvesse arvestama.
  Sellegipoolest ei tohiks raha olla põhjus, et kaitsekohustus täitmata jätta. Nii arvas ka nooremleitnandina kordusõppustel osalenud Raul Metsunt ? sõjaväeline auaste, eelkõige osavõtt tegevteenistusest ja kordusõppustest peaks olema otsene alus karjääriks elus. Õige on nii, nagu meie naaberriikides Soomes, Rootsis ? kui sa pole läbinud teenistust kaitsejõududes, siis edasises elus arenguruum ja karjäärivõimalused puuduvad, ütles ta.
  Autor: Kaarel Aluoja
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Adam Erki Enok: elekter on kallis. Aga kes investeeriks tootmisesse, kui hind võib nulli kukkuda?
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Elektri hind on kõrge ja kahjustab nii ettevõtete konkurentsivõimet kui ka eraisikute toimetulekut. Erakond Isamaa on välja hüüdnud plaani hinda kunstlikult alla tuua, kuid see ei lahenda olukorda, kus tootmisvõimsusi on lihtsalt puudu. Vaja oleks hoopis mehhanismi, mis julgustaks uutesse tootmisseadmetesse investeerimist, kirjutab päikesepaneelide tootearenduse spetsialist Adam Erki Enok.
Investoreid hullutanud Coinbase'i väärtus kukub kolinal
Goldman Sachsi analüütikud andsid täna krüpto vahetusbörsi Coinbase aktsiale müügisoovituse, mis andis veidi enam kui aastaga 80 protsenti kaotanud aktsia kukkumisele hoogu juurde, vahendab Bloomberg.
Goldman Sachsi analüütikud andsid täna krüpto vahetusbörsi Coinbase aktsiale müügisoovituse, mis andis veidi enam kui aastaga 80 protsenti kaotanud aktsia kukkumisele hoogu juurde, vahendab Bloomberg.
Baltika juht lahkub ametist
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Baltika juhatuse esimees Flavio Perini lahkub poolte kokkuleppel ametist, uueks juhiks saab senine juhatuse liige Brigitta Kippak.
Euroopas kardetakse sel talvel maagaasi siseturu lõppu
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Euroopa Liidu liikmesriikidel tuleb olla valmis ohuks, kus energiaturg sel talvel killustub ja soov üksteist välja aidata kahaneb.
Nädala lood: täiusliku tormi hoiatus ja sügisene külm dušš, maasikakorjajaid ei kusagil
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.
Jaaninädalal huvitas Äripäeva lugejaid enim, mida on öelda tuntud investoritel Madis Müüril ja Jaak Roosaarel. Mõlemad ennustavad keerulisi aegu.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.