Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Sotsiaalmaksu tõus viib Eesti tervishoiu koomasse

  Mõõdukast sotsiaalminister Eiki Nestor ei jäta valijate intrigeerimist ja ettevõtjate ruineerimist oma sotsiaalmaksu tõstmise ideega. Sotsiaalmaksu komponentide ? pensioni ja ravikindlustuse ? vahel hobuseid vahetades soovib ta seekord sotsiaalmaksu tõstmist meditsiini hüvanguks.
  Äripäev peab halvenevast olukorrast ainsaks väljapääsuks osa ravikindlustuse raha töötajale väljamaksmist, mille eest on riigil õigus nõuda tervisekindustuse poliisi sõlmimist kindlustusfirmas. 13% meie keskmisest brutopalgast on ikkagi ca 700 krooni kuus, mis hajub praegu ebasihipäraselt kuhugi haigekassa, haiglate ja ravimifirmade vahele.
  Vabaneva raha arvel isiklik ravikindlustuse poliis, nagu USAs, lõpetab laristamise ja selgitab kiiresti välja, mille peale raha tegelikult kulub. On need tõesti haiglateenused ja muu arstiabi või on need ülesblufitud ravimihinnad ja tervishoiukorralduse bürokraatiaaparaat. Kuni tööandja kannab kaugevõitu maksu kuhugi, puudub töötajal võimalus ja ka huvi ravikindlustuse rahast sotti saada. Samas säilib poliitikutel kiusatus ettevõtja koormist suurendada. Töötaja teab ainult seda, et alati ei pruugi ta asjatundlikku ja õigeaegset arstiabi saada, kuna haiglates on järjekorrad. Läbipaistvuse suurendamise huvides peab ravikindlustuse maks ehk poliisi sõlmimine olema töövõtja kohustus.
  Personaalse ravikindlustuslepingu vastu räägiks justkui laste, pensionäride, registreeritud töötute vajadus samuti raviteenuste järele ? nendel ei vabaneks enda tarbeks sotsiaalmaksu summasid. Samuti kas või vähi- ja aidsihaiged, kelle kindlustuspoliis tuleks ülikallis. Seepärast peab osa raviraha kogutama ? nagu Eiki Nestor armastab korrata ? solidaarsuspõhimõttel. Kõikvõimalike õnnetusjuhtumite puhuks säilib vältimatu abi, kiirabi ei kao kuhugi. Ent solidaarsus, mis tõukab maksumaksja jõhkralt kõrvale, saab olla vaid võõra rahaga priiskajate solidaarsus.
  Teine ebakoht on ravimifirmade nuumamine haigekassa rahaga ? tegevus, mis hakkab maksumaksja kontrolli alt väljuma. Koostöös ravimifirmadega kirjutavad tohtrid välja üha kallemaid ravimeid, teades, et haigekassa kompenseerib 90% hinnast. Palgatõusu eest võitlemise kõrval, mis on kahtlemata põhjendatud, kuid mis tuleb samuti haigekassa rahast, peaksid arstid hoiduma kallite ravimite ?üledoosi? eest.
  Meditsiinis ja poliitikas pidavat kõik olema asjatundjad. Paraku on sotsiaalmaksu tõstmine kõige lihtsam, ent samas kõige lühinägelikum tee. Ettevõtluse lämmatamine vähendab tegelikke maksulaekumisi tulevikus, töötajatelt solidaarselt sõnaõiguse äravõtmine on sisuliselt maksumaksja tunnistamine kuulekaks teovõimetuks.
  Ses mõttes on Mõõdukad näidanud oma kaugele arenenud meditsiinipoliitilist ebakompetentsust. Kuid mida teevad pahateolt tabatud poliitikud ? nad võtavad kiiresti haiguslehe.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Suur galerii: InvesteerimisFestivali esimene päev
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.