Ülar Lauk • 20. märts 2002 kell 9:54

Empire State Building müüdi maha

Peaaegu 10-aastasele sõjale Empire State Buildingi ümber on pandud punkt. Investeerimiskompanii New Yorgi investori Peter Malkini juhtimisel ostis hoone 57,5 mln dollari eest praegustelt valdajatelt - Donald Trump"ilt ja Jaapani ärimagnaadi Hideki Yokoi pärijatelt, kirjutab Wall Street Journal.

See tähendab, et esmakordselt 1961 aastast on üks investeerimiskompanii üheaegselt nii New Yorgi kõrgeima hoone valdaja kui isik, kes kontrollib selle rentimist: Malkini kompaniil on leping hoone rendiks kuni 2076 aastani.

Müügihind 57,5 mln dollarit tundub väike 102korruselise hoone eest, kuid koos renditingimustega näeb asi välja paremas valguses. Nimelt maksis rentnik omanikule 1961.a. sõlmitud lepingu järgi, mis kehtib 114 aastat, kõigest 1,97 mln dollarit aastas.

Tehing, mis peab lõppema kuu aja pärast konfidentsiaalse lepingu allakirjutamisega, ei avalda mõju kõrghoone igapäevaelule.

Uus omanik rendib endiselt hoonet teisele vähetuntud kompaniile, mida juhivad Peter Malkin ja Leona Helmsley. Viimane on Harry Helmsley lesk, kes suutis ränga tööga 50 aasta jooksul üles ehitada tõelise kinnisvaraimpeeriumi.

Esmaspäeval saavutatud kokkulepe on pikkade juriidiliste vaidluste lõpplahenduseks.

Kõik algas 1991 aastal, kui Jaapani skandaalse reputatsiooniga ärimehe, miljardär Yokoi perekond ostis ameeriklaste uhkuse 40 mln dollari eest. Varsti süüdistas Yokoi oma väljaspool abielu sündinud tütart Kiiko Nakahara"t ja väimeest Jean-Paul Renoir"i selles, et need viisid maja haldusõigused ebaseaduslikult nende kontrolli all olevasse firmasse. Need eitasid süüd ja palkasid Donald Trump"i, et see alustaks protsessi, mis jätaks Malkini ilma rendiõigusest.

Yokoi tütar ja Renoir peeti prantsuse õiguskaitseorganite poolt kinni seoses mahhinatsioonidega Prantsusmaal, Trump"il ei õnnestunud aga Malkinit kohtus võita ning nii sõlmitigi lõpuks kokkulepe.

1991 aastal püüdis Malkin juba osta kõrghoonet, kuid kaotas Jaapani perekonnale pakkudes tookord hoone eest 32 mln dollarit.

<#Vedomosti=http://www.vedomosti.ru/stories/2002/03/20-44-05.html>

Hetkel kuum