Ülo Toomsalu • 8. aprill 2002 kell 6:12

EPL: ÜRO parandab Eesti elanikke solvanud vea

ÜRO peakorteris korraldatud sisejuurdluse järel parandatakse inimarengu raportisse sattunud valeandmed Eesti kirjaoskuse taseme kohta.

Eesti kirjaoskuse ligi paari protsendiga vähenenud tase ÜRO viimases, mullu juulis mitmes keeles ilmunud globaalses inimarengu raportis on põhjustanud viimastel kuudel Eestis hulgaliselt debatte, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teema on olnud kõneks ka Riigikogus, kus valitsusel paluti selgitada, millised valitsusasutused vastutavad Eestit puudutavate statistiliste andmete õigsuse eest ja kes mõõdab siinset täiskasvanute kirjaoskust.

Kirjaoskuse näitaja on GDP ja keskmise eluea kõrval põhitegureid, mille alusel ÜRO arvutab oma liikmesriikide arengutaset ja koostab inimarengu indeksi ÜRO Arenguprogrammi (UNDP) igal suvel ilmuvas ÜRO inimarengu raportis.

Viimastel aastatel on Eesti lahterdatud kõrge inimarengu tasemega riikide sekka ning seda kohta ei vääranud ka mulluses raportis Eesti kirjaoskuse tasemeks näidatud 98%.

Mullu suvel ÜRO globaalraportis ilmunud näitajat ei pannud peale väheste huviliste vist tähele eriti keegi, küll aga võimendus info Eesti kirjaoskamatusest seoses tänavu detsembris Rahvusvaheliste ja Sotsiaaluuringute Instituudi poolt eesti ja inglise keeles avaldatud kohaliku, Eesti oma autorite poolt koostatud Eesti inimarengu aruandega.

Hetkel kuum