Ülo Toomsalu • 28. august 2002 kell 6:33

EPL: Kranich peatas vallajuhtide tehingu

Keskkonnaministeerium ostab Viimsis ostueesõigusega maatüki, mille vald sisuliselt ilma rahata müüs vallavolikogu esimehe juhitavale sihtasutusele.

?Riik kasutab maa eelisostuõigust looduslikult väga väärtuslike maade puhul või siis, kui tehingu hind on naeruväärselt madal,? ütles reformierakondlasest keskkonnaminister Heiki Kranich. Ta lisas, et antud juhul oli tegu äärmiselt odava müügiga ning ministri ettepanekul otsustas valitsus eile eraldada selleks maaostuks ligi neli miljonit krooni, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Tehingu järgi on Rohuneeme mereäärse maa hinnaks kaks krooni ruutmeeter, mis võiks olla keset Eestit kehvema põllumaa hind,? tegi Kranich võrdluse, lisades, et hinnaga 200 krooni ruutmeetri eest oleks sellisel maal küllaga ostjaid.

Sihtasutuse Rohuneeme Puhkekeskus juhatuse liikme Hurmas Kleemanni sõnul andis vald maa sihtasutusele mitterahalise sissemaksena. ?Maa hinnaks oli märgitud maa maksustamishind,? lausus Kleemann. Ta märkis, et rahalist tehingut sisuliselt ei toimunud.

Viimsi vallavanema, Kranichi erakonnakaaslase Kaido Metsma sõnul on maa Rohuneeme Puhkekeskusele juba üle antud. Samas on sihtasutus alles asutamisel ja seda tehakse Viimsi vallavolikogu otsusel. Sihtasutuse nõukogu juhatab volikogu esimees Madis Saretok.

?Vald moodustab sihtasutuse, et mitte koormata oma eelarvet puhkekeskuse rajamisega,? lausus Viimsi valla vanem Kaido Metsma. ?Sihtasutusel on hoopis teistsugused võimalused näiteks fondide kaudu raha saada.?

?Viimsi mehed võivad palju rääkida, aga meile (keskkonnaministeeriumile ? toim) saatis notar teate ostu-müügitehingust ja seaduse järgi nad müüsid selle maa,? ütles keskkonnaministeeriumi kantsler Sulev Vare. ?Seaduse kohaselt peab notar sellistest tehingutest teatama, et vajadusel saaksime ostueesõigust kasutada.?

Hetkel kuum