Tõnis Oja • 24. oktoober 2002 kell 22:00

Riskifondid on sõja ootamisest väsinud

Juba kuu aega on spekulatiivsed investeerimisfondid ostnud toornafta tulevikulepinguid (futuurlepinguid) eeldusel, et sõja puhkemisel Iraagiga hüppab nafta hind lakke. Üleeilne ajaleht Financial Times kirjutab aga, et nüüd hakkavad nad sõja ootamisest ära väsima ning positsioone likvideerima. Nafta hind langes nädala alguses kümne nädala madalaimale tasemele.

New Yorgi kaubabörsil ületas oktoobri alguses ostulepingute maht müügilepinguid 43,7 miljoni barreli võrra. Möödunud nädalaks oli ostulepingute arvu ülekaal kahanenud peaaegu 60, 18,2 miljoni barrelini. Ühesõnaga, riskifondid ei panusta enam nafta hinnatõusule, vaid on liikumas aktsiaturgudele, sest lisaks nafta hinna nn sõjapreemiale on olemas ka aktsiaturgude ?sõja diskontomäär? ehk aktsiate hinnad on oletatava sõja alguse tõttu mõningal määral alla hinnatud.

Hetkel kuum